Glasba

Praznik glasbe: danes se bo igralo po 12 slovenskih mestih

Prvi poletni dan, 21. junij, ko je dan najdaljši in noč najkrajša, je svetovni dan glasbe. Praznik glasbe bo letos potekal kar v 12 slovenskih mestih in na območju Slovenske Istre.

Glasba bo odmevala iz ulic, trgov, parkov

Različni glasbeni ritmi se bodo slišali še vse od Ljubljane do Maribora, Nove Gorice, Murske Sobote, Ptuja, Celja, Črnomlja, Kranja, Postojne, Tolmina in Železnikov.

Na enodnevnem Prazniku glasbe v živo na različnih zunanjih prizoriščih sodelujejo tako ljubiteljski kot poklicni glasbeniki različnih glasbenih zvrsti, od klasike do jazza, od elektronike do rocka. Praznik glasbe bo ponovno poskrbel za prav vse glasbene okuse, obljubljajo organizatorji.

Danes se tako muzicira na številnih, za glasbo manj običajnih mestih, kot so ulice, trgi, parki, in druga mesta, kjer glasbeniki s svojimi nastopi presenetijo mimoidoče. Vsi nastopi so za obiskovalce brezplačni. Koncerti so organizirani v duhu spontanih uličnih dogodkov in občinstvo lahko glasbenike nagradi s prostovoljnimi prispevki.

Prvi dve izvedbi dogodka je v letih 2011 in 2012 organizirala Zadruga Celinka. Od leta 2015 pa Praznik glasbe poteka vsako leto pod krovno organizacijo Slovenskega glasbenoinformacijskega centra. Seznam lokacij in nastopajočih na Prazniku glasb je dostopen na njihovi spletni strani. 

Praznik glasbe je nastal že 1982

Svetovna pobuda Praznik glasbe (Fete de la musique) je nastala leta 1982 v Franciji na pobudo takratnega ministra za kulturo Jacquesa Langa. Ugotovil je, da je v Franciji toliko ljudi vseh generacij, ki se ukvarjajo z glasbo, da je treba določiti dan, ko bodo francoska mesta zasijala v vsej svoji glasbeni veličini in se bo muziciralo povsod.

Do danes se je pobudi pridružilo že več kot 700 mest iz več kot 150 držav. Že devetič se praznovanju pridružuje tudi Slovenija.

Kako smo glasbo poslušali v 2020?

Slovenski statistični urad je ob današnjem Prazniku glasbe objavil nekaj podatkov. Ti kažejo, da je pandemija covida-19 organizacijo koncertov in drugih z glasbo povezanih dogodkov v letu 2020 v primerjavi z letom prej oklestila za okoli 60 odstotkov. V povprečju so bili leta 2020 na dan izvedeni vsaj štirje koncerti (leta 2019 jih je bilo 11) oziroma šest dogodkov, povezanih z glasbo (leta 2019 jih je bilo 15).

Koncerti so sicer leta 2020 predstavljali 15 odstotkov vseh kulturnih dogodkov, ki jih je obiskalo skoraj pol milijona obiskovalcev.

Ob koncu leta 2021 je bilo v Statističnem registru delovno aktivnega prebivalstva vpisanih 1153 glasbenikov in 275 plesalcev. Med glasbeniki je bilo lani več moških (65 odstotkov) kot žensk. Pri plesalcih je podoba nasprotna, saj je tam bilo leta 2019 68 odstotkov plesalk, še kažejo Sursovi podatki.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button