GlasbaKultura

Na dražbi klavir Freddieja Mercuryja, njegovi rokopisi uspešnic in več tisoč drugih predmetov

Več tisoč osebnih predmetov legendarnega pevca Freddieja Mercuryja od danes ponujajo na dražbi v Londonu. Med njimi so rokopisi uspešnic njegove skupine Queen, pohištvo in slike, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Eden od vrhuncev dražbe pri Sotheby's je klavir Yamaha, na katerem je ustvaril skoraj vse svoje najbolj znane skladbe.

Mercury je klavir kupil leta 1975, na dražbi pa bi po pričakovanjih lahko dosegel od dva do tri milijone funtov (2,3 do 3,5 milijona evrov).

Na prodaj je tudi rokopis za epsko uspešnico Bohemian Rhapsody, ki na 15 straneh z opombami razkriva različne smeri, ki jih je Mercury predvidel za skladbo. Razkriva pa tudi, da naj bi se prvotno imenovala Mongolska rapsodija.

Pod dražbenim kladivom bodo tudi slike Chagalla, Dalija in Picassa, ki so krasile Mercuryjev dom, ter zadnja slika, olje na platnu Jamesa Jacquesa Josepha Tissota, ki jo je kupil mesec dni pred smrtjo zaradi aidsa leta 1991.

Vsi predmeti so iz njegovega doma v zahodnem Londonu. V prodajo na dražbo jih je dala tesna prijateljica in nekoč Mercuryjeva zaročenka Mary Austin.

“Mary Austin je živela z zbirko in skrbela zanjo več kot tri desetletja,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal strokovnjak za knjige in rokopise pri Sotheby’s Gabriel Heaton.

Na dražbi, ki bo danes zvečer, sledili pa ji bosta še dve dražbi v živo in tri spletne prodaje, bo ponujenih 1469 lotov. Ob njeni napovedi so pri Sotheby’s ocenili, da bi zanje lahko iztržili najmanj šest milijonov funtov (6,9 milijona evrov). Del prihodkov bodo podarili organizacijama Mercury Phoenix Trust in Elton John Aids Foundation, ki se ukvarjata z bojem proti aidsu.

Pri Sotheby’s so še pojasnili, da gre po obsegu za največjo zbirko kulturne ikone, ki je prišla na dražbo po prodaji predmetov Eltona Johna leta 1988. Takrat so 2000 lotov prodali za 4,8 milijona funtov (5,5 milijona evrov).

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button