Kultura

V Sloveniji smo dobili prve diplomantke baleta sploh

Na Akademiji za ples, ki sodi pod okrilje Alma Mater Europaea - ECM, so diplome zagovarjale prve diplomantke na smeri balet v Sloveniji. To so Helena Valerija Krieger, Martina Svetina in Claudia Sovre.

Slovenija je bila do pred tremi leti edina država v Evropi, ki ni imela plesne in baletne umetnosti na visokošolskem nivoju, zato so morali slovenski plesalci pridobivati izobrazbo na tujih akademijah. Pred tremi leti pa je zasebni visokošolski zavod Alma Mater Europaea – ECM pridobil akreditacijo za študij baleta.

Helena Valerija Krieger, Martina Svetina in Claudia Sovre so prve diplomantke baleta v slovenski zgodovini šolstva.

Zdaj baletnikom po diplomo ni več treba v tujino, ampak lahko iz baleta diplomirajo v Sloveniji. Prve diplomantke na smeri balet na Akademiji za ples predstavljajo zgodovinski dogodek v državi. Direktorica akademije Barbara Toplak Perovič še izpostavlja, da je bila do pred kratkem balet edina umentiška zmer, ki ni imela možnosti nadaljevanja v visokošolskem izobraževanju. To je bilo pred tem že omogočeno likovnikom, igralcem in glasbenikom.

Najvišja stopnja izobrazbe je bila do sedaj dvoletna višja baletna šola na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Akademija za ples je pred kratkim pridobila od Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu akreditiran tudi nov magistrski program. To je program študije plesnih umetnosti. Diplomanti 2. bolonjske stopnje bodo tako pridobili strokovne nazive. Magister/magistrica teorije plesnih umetnosti, magister/magistrica sodobne koreografije ali magister/magistrica profesor plesne pedagogike.

Dekan Akademije za ples Svebor Sečak pravi, da bi morala biti fakultetna izobrazba predvsem za plesne in baletne pedagoge, ki delajo z otroki obvezna. Tako bi se namreč vzpostavila varna praksa, plesalci pa bi na teoretičnem znanju pridobili tudi sami. Terciarno izobraževanje pa ne bo koristilo le posameznikom, temveč bo pomagalo ohraniti tudi slovensko kulturo in tradicijo.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button