Kultura

Najstarejši primerek figuralne umetnosti v Indoneziji star 44 tisoč let

Poslikava na steni jame na otoku Sulavezi v Indoneziji, ki so jo odkrili pred dvema letoma, je po oceni strokovnjakov stara skoraj 44.000 let. Prizor lova na divje živali, ki jih zasledujejo na pol človeška in na pol živalska bitja s kopji in vrvmi, je po prepričanju strokovnjakov doslej najstarejša znana figuralna poslikava na svetu.

Poslikava na otoku Sulavezi v Indoneziji po pisanju v širino meri 4,5 metra. Ekipa strokovnjakov na avstralski Univerzi Griffith je z uporabo sodobnih tehnologij za datiranje potrdila, da je slikarija na apnenčasti steni jame stara vsaj 43.900 let in da spada v zgodnji paleolitik. Študijo o njej so objavili v reviji Nature.

Poslikavam široka 4,5 metra je v zelo slabem stanju.

Trenutno je ta lovski prizor najstarejši slikovni zapis zgodbe in najstarejši primer figuralne umetnosti na svetu. Lovci so naslikani s temno rdečo barvo, imajo človeška telesa ter živalske glave, tudi glave ptic in kuščarjev.

Slikarija je v precej slabem stanju pred 44.000 leti pa je na tem območju najverjetneje obstajala umetniško zelo napredna kultura z izoblikovano folkloro, religioznimi miti in duhovnimi prepričanji.

Prav zato ga strokovnjaki slikarijo vidijo tudi kot najstarejši dokaz o sporočanju pripovedi v paleolitski umetnosti. Že lani pa so ugotovili tudi, da je rdečkasto-rjava risba sicer neprepoznavne živali v jami na indonezijskem otoku Borneo stara najmanj 40.000 let.

Dolgo je veljalo, da se je jamska umetnost najprej pojavila v Evropi, a indonezijske slikarije tej teoriji kljubujejo. Samo na otoku Sulavezi je vsaj 242 jam in drugih zatočišč s starodavnimi poslikavami in vsako leto odkrivajo nove.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button