Kultura

Slovenija obeležuje dan Rudolfa Maistra

Slovenija danes slavi državni praznik - dan Rudolfa Maistra, s katerim se spominja 23. novembra 1918, ko je general Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru. Letos praznik zaradi epidemije sicer mineva brez posebnih slovesnosti.

Državne proslave letos ni, predsednik Borut Pahor, ki običajno praznik obeleži z dnevom odprtih vrat in častno stražo, pa bo danes državljane iz predsedniške palače nagovoril skupaj s predsednico Zveze društev general Maister Lučko Lazarev Šerbec.

Zaradi običajno velikega zanimanja so v uradu predsednika za vse, ki si želijo ogledati prostore palače, pripravili virtualen sprehod po protokolarnih in delovnih prostorih. Virtualen sprehod je objavljen na njihovi spletni strani. V počastitev državnega praznika bo, tako kot ob vsakem dnevu odprtih vrat, pred predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Številni nagovori v kar preko spleta

Množičnih javnih dogodkov ni niti v lokalnih okoljih, kjer je general Maister preživel večino svojega življenja. V rojstnem Kamniku bodo praznik popoldne obeležili z nagovorom župana Mateja Slaparja na spletni strani občine. Hkrati pa bodo na daljavo podelili občinska priznanja, ki jih niso uspeli podeliti marca.

Tudi Mariborčane bo župan Saša Arsenovič skupaj z Lazarev Šerbčevo nagovoril preko spleta, in sicer na občinskem Facebook profilu. Na Maistrovi obeležji – spomeniku pred Prvo gimnazijo in grobnici na pobreškem pokopališču – bodo dostavili vence. Župan bo skupaj s poveljnikom 72. brigade Petrom Zakrajškom in predsednico Maistrovih društev položil venec pred novim kipom v mariborski vojašnici, ki nosi njegovo ime.

Kot vsako leto, se bodo praznika tudi letos spomnili v Ravnah na Koroškem. Kjer tokrat ne bo proslave in tradicionalnega jesenskega pohoda po Malgajevi poti. Organizatorji namesto tega ljudi vabijo, da se samostojno sprehodijo po omenjeni poti. Ter obiščejo spomenik Franja Malgaja na Dobrijah ali spominske plošče Andreju Osetu na Tolstem vrhu.

General Rudolf Maister sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja. S svojim pogumnim dejanjem je ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, najprej v Mariboru, nato pa tudi na širšem štajerskem območju uveljavil ljudsko voljo in dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo.

Dan Rudolfa Maistra je slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan. Običajno v tem času poteka več prireditev, na katerih opominjajo, da je bil Maister, s pesniškim imenom Vojanov, tudi umetnik in bibliofil.

 

 STA
 Fran Vesel, Public domain, via Wikimedia Commons

Sorodni članki

Back to top button