Zdravje

Izjemen preboj v boju proti gripi

Bo v prihodnosti obstajalo univerzalno cepivo proti gripi?

Avstralski znanstveniki so našli celice imunskega sistema, ki se učinkovito spopadajo z vsemi znanimi virusi gripe. To so označili za »izjemen preboj«, ki bi lahko omogočil razvoj univerzalnega cepiva proti gripi.

»Virusi influence se stalno spreminjajo, da bi se izognili prepoznavi s strani našega imunskega sistema, in so zelo raznoliki, tako da je skoraj nemogoče predvideti in cepiti proti sevu, ki bo povzročil prihodnjo pandemijo gripe,« je povedal raziskovalec z univerze v Melbournu.

Zaradi spreminjanja seva morajo cepivo redno spreminjati, pri čemer to ponuja omejeno zaščito.

Zdaj pa so avstralski znanstveniki ugotovili, da posebne celice imunskega sistema, imenovane limfociti T, učinkovito delujejo proti vsem vrstam virusa. Te celice neposredno poiščejo in ubijejo celice, okužene z virusom gripe.

To so ugotovili s posebno tehniko, ki ločuje molekule na podlagi njihove mase. S tem so identificirali dele virusa, ki so skupni vsem njegovim sevom, in ugotovili, da limfociti T uspešno kljubujejo influenci A, B in C. Te limfocite ima več kot polovica svetovnega prebivalstva.

Zdaj upajo, da bodo razvili univerzalno cepivo proti gripi, ki ga ne bi bilo treba spreminjati vsako leto, učinkovito pa bi bilo tudi pri ljudeh, ki nimajo teh limfocitov. S tem želijo zmanjšati vpliv pandemične in sezonske gripe po svetu. Ta po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsako leto zahteva več sto tisoč življenj. Nevarna je predvsem za starejše ljudi, otroke in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.

Ker se virusi konstantno spreminjajo, je skoraj nemogoče izdelati univerzalno cepivo proti gripi.

 

STA
splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button