Okolje

Raziskovalcem je uspelo s sončno svetlobo razgraditi plastiko

Znanstveniki iz Singapurja so razvili okolju prijazno metodo, ki s pomočjo umetne sončne svetlobe transformira plastiko v kemikalije za proizvodnjo elektrike. To bi lahko pomagalo v prizadevanjih držav po svetu za zmanjšanje odpadne plastike, vendar znanstveniki priznavajo, da je do tam še dolga pot.

Raziskovalci s Tehniške univerze Nanyang so sporočili, da so s pomočjo katalizatorja, ki ne škodi okolju in ne stane veliko, pretvorili plastiko v mravljično kislino, ki se lahko uporablja v elektrarnah za proizvodnjo elektrike.

Postopek bi lahko bil revlucionaren, vendar bo za uporabo na večjih količinah odpadne plastike potrebno še veliko raziskav in časa.

V laboratorijskih eksperimentih so zmešali plastiko in kemikalije in tako dobili raztopino, ki jo lahko razgradi umetna sončna svetloba. Plastika se je razgradila v šestih dneh. Znanstveniki pa upajo, da bo možno postopek v bodoče izvesti tudi pod dejansko sončno svetlobo.

Plastiko so spremenili v koristne kemikalije, kar je povsem v nasprotju z dosedanjim razgrajevanjem te snovi. V običajnih postopkih recikliranja plastike so za topitev potrebna okolju škodljiva fosilna goriva, z novim načinom pa bi lahko prišli do povsem ogljično nevtralnega postopka razgradnje.

Vendar pa je znanstvenikom za zdaj uspelo v mravljično kislino pretvoriti le zelo majhno količino plastike, zato bo potrebno še veliko dela, da bodo postopek lahko ponovili v večjem obsegu. Za to bo potrebno tudi več raziskovalcev in finančnih sredstev. Poleg tega so v poskusih uporabili le čisto plastiko, ne pa odpadne.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button