Življenjski slog

(Pre)obremenjenost, bolezen 21. stoletja

Kako si brez slabe vesti vzeti čas zase?

Nenehna zaposlenost terja nevrološki davek na našem duševnem zdravju, negativno vpliva na medsebojne odnose in nam preprečuje, da bi se poglobili v lastne misli.

Preobremenjenost naroda
V sodobnem družbenem sistemu je brezdelje obravnavano kot neželena pregreha.

Alan Watts je v svoji knjigi Modrost negotovosti (angl. The Wisdom of Insecurity) že sredi preteklega stoletja opozarjal, da hitri družbeni in tehnološki obrati povojne zahodne družbe niso vzdržljivi na dolgi rok. Že takrat je vse več ljudi delalo vse daljše delavnike, hkrati pa iskalo vse več izgovorov, zakaj v zasebnem življenju niso zares prisotni. Vsak buden trenutek je moral biti napolnjen s produktivno dejavnostjo in osrednje življenjsko vodilo je postala nenehna gonja za boljšo plačo, višjim delovnim mestom, udobnejšim življenjem. A le redki so to življenje tudi začeli živeti. In sedem desetletij kasneje je družba še vedno ujeta v opisani pojav. Dan, ura, celo minuta, vzeta le zase, so pogojeni s slabo vestjo.

Ameriški profesor Jon Kabat-Zinn je večino svoje kariere namenil reševanju opisanega problema. Za odpravo bolezni preobremenjenosti je v poznih 70. letih oblikoval osemtedenski tečaj nadzorovanja stresa z metodo čuječnosti in meditacije, poimenovan MBSR (angl. mindfulness-based stress reduction). Tekom svojega raziskovanja je ugotovil, da se je truditi za neobremenjenost že samo po sebi obremenjujoče, pravo čuječnost pa je mogoče doseči le z intenzivno vadbo.

Stresna poslikava
Nenehna zaposlenost naše možgane močno utrudi.

Med priljubljenimi metodami za nadomestitev slabe vesti in nemira v stanju brezdelja z zbranostjo, zavednostjo in čuječnostjo, namesto slabe vesti in nemira v stanju brezdelja so:

  1. branje romanov ali drugih daljših literarnih del – čeprav je sprva težko doseči stanje zadostne koncentracije, boš lahko z rednim branjem bral vse več strani naenkrat;
  2. enourno poslušanje glasbe – brez kakršnekoli druge aktivnosti. Najlažje je le leči, si zavrteti album in dati lastnim mislim priložnost, da pridejo na plano;
  3. sprehod po mestu – ali v naravi. Pomembno je le, da si tudi z mislimi na sprehodu (in se ne obremenjuješ z načrti o tem, kaj vse še moraš opraviti).

Čeprav je tudi Kabat-Zinn po nekaj desetletjih spoznal, da je individualna težnja posameznika po neobremenjenosti neučinkovita in bo takšna tudi ostala, dokler bo pod pritiskom zunanjih družbenih sil, ki v nenehno brnečem stroju kapitalizma brezdelje obravnavajo kot pregreho šibkosti, pa še vedno verjame v zdravilno moč čuječnosti.

 

 DOSTOP.si / KA
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button