Življenjski slog

Pa ti? Spiš na levi ali desni strani? Morda je pomembneje, kot izgleda

Za dober spanec nam priporočajo denimo izogibanje modri svetlobi, sprostitev pred spanjem in štetje ovc. Na kakovost spanja pa vpliva tudi položaj, v katerem spimo.

Blazine uporabljamo, ker lahko izboljšajo naš položaj med spanjem, saj nam poravnajo vrat in hrbet ter tako zmanjšajo pritisk na hrbtenico. Na naše zdravje pa lahko vpliva tudi položaj, v katerem spimo. In ob tem se postavlja vprašanje – na kateri strani je bolje spati? Na levi ali desni?

V korist levice

Večina človeških želodcev se nahaja na levi strani trebuha. Ko spimo na levem boku, se s pomočjo gravitacije tako poveča možnost, da bo želodec ostal, kjer je. Če se prevalimo na desni bok, smo lahko nagnjeni k večjemu tveganju za refluks želodčne kisline.

spanje, spanec
Če spimo na desni strani, smo lahko bolj nagnjeni k povračanju želodčne kisline, to pa seveda ni nujno.

Kislinski refluks se pojavi, ko se vsebina želodca vrne nazaj po požiralniku, kar povzroča pekoč občutek, ki lahko povzroča nelagodje in celo nastanek razjed. Preden se uležemo, je tako smiselno, da telesu pustimo nekaj časa, da pred tem prebavi obroke. Če imamo probleme z refluksom, pa poleg tega najprej poskusimo opustiti spanje na desni strani.

V korist desnice

Medtem ko se zdi, da je leva dobra izbira za ljudi z določenimi želodčnimi težavami, je spanje na desni strani povezano z lažjim dihanjem pri ljudeh, ki imajo spalno apnejo (krajše prekinitve dihanja med spanjem).

Natančna povezava med spanjem na desni strani in lažjim dihanjem ni popolnoma pojasnjena, v eni izmed raziskav pa so kot zanimivost ugotovili, da bolniki s srčnim popuščanjem raje spijo na desni strani, saj se tako podzavestno počutijo varneje.

spanje, spanec
Povezava med spanjem na desni strani in lažjim dihanjem ni povsem pojasnjena.

Kaj pa spanje na trebuhu ali na hrbtu?

Spanje na trebuhu ali na hrbtu znatno viša očesni pritisk, kar lahko vodi v nastanek glavkoma, optične nevropatije in ostalih težav z vidom. Spanje na trebuhu vpliva tudi na našo kožo, saj se s povečanim pritiskom nanjo poveča tudi možnost za nastanek gub.

Položaj spanja povprečno zamenjamo kar dvajsetkrat na noč. Dlje, kot pa ostajamo v enem položaju, večja je možnost, da to pusti posledice na naši koži. S spanjem na hrbtu se nastajanju gubic izognemo, lahko pa takšno spanje povzroča težave z dihanjem, kar med drugim vodi tudi v smrčanje.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button