Življenjski slog

Prijatelji: nadležne navade, ki lahko sabotirajo naša prijateljstva

Katere so nadležne navade, ki bi lahko močno vplivale na naše prijateljske odnose? In kaj storiti, da nisi prav ti tisti nadležen prijatelj? Beri naprej!

Kako poskrbiš, da nisi ti ta nadležen med prijatelji?

Ob zdravem in srečnem življenju moramo pogosto razmišljati tudi o odnosih. Ti namreč vplivajo na to, kako se počutimo. Nekatere študije razkrivajo, da imajo prijateljski odnosi na naša življenja večji vpliv, kakor pa partnerski. Kako torej prijateljske odnose ohranjati močne? Za začetek je dobro, da vemo, kako ne biti nadležen prijatelj.

Mnoge od nas skrbi, da bi bili svojim prijateljem v breme, zadnja stvar, ki si jo želimo pa je, da bi svoje prijatelje odrinili. Čeprav se velikokrat trudimo, da nismo zoprni, se lahko velikokrat zgodi ravno nasprotno. K sreči obstaja nekaj korakov, kako nadležne navade prečrtati s seznama!

Izražanje političnih in verskih pogledov

Morda na to lahko velikokrat gledamo kot nekaj, kar je za nas pomembno, toda nenehno izpostavljanje kontroverznih tem lahko postane za naše prijateljstvo nadležno. Celo obremenjujoče, sploh, če se prijateljeva mnenja razlikujejo od naših. S prijatelji se lahko (in se tudi moramo) pogovarjati o težkih vprašanjih, vendar lahko pogovor začnemo na točkah, ki so nam skupne, pogovor pa lahko raste od tu naprej.

prijatelji, nadležne navade, nadležnost
Poskusi se znebiti nadležnih navad in postani boljši prijatelj!

Neprestano pošiljanje sporočil čez dan

Ob pošiljanju sporočil moramo biti previdni, da naših prijateljev s tem ne (preo)bremenimo. Sicer živimo v času, ko s prijatelji radi delimo meme, citate, videoposnetke in misli, vendar se nekateri s pretiranim številom sporočil hitro počutijo preobremenjene. Odgovor na vprašanje, koliko sporočil na dan je preveč sporočil, ne obstaja. O tem se moramo pogovoriti s svojimi prijatelji in upoštevati njihove želje.

Neumni načrti

Delanje načrtov in nato reševanje ali spreminjanje v zadnjem trenutku, je ena izmed najpogostejših nadlog, ki jih lahko delamo kot prijatelji. Enkrat ali dvakrat še gre, kakor hitro pa ta navada postane kronična, je to jasen pokazatelj nadležne navade. S spreminjanjem načrtov v zadnji sekundi lahko za seboj potegnemo številne neprijetne zaplete. Kot dobri prijatelji se torej moramo naučiti dobro gospodariti s svojim časom. Ko se nečemu zavežemo, si to zapišimo v koledarček in okoli tega ne načrtujmo ničesar drugega.

Kronično zamujanje

Za nekatere ljudi je 15-minutna zamuda na vsak dogodek tako običajna, da njihovi prijatelji to smatrajo kot njihovo osebnostno navado, večkrat se na ta račun celo znajo pošaliti. Čeprav se nam majhna zamuda lahko zdi prisrčna domislica, to kaže, da ne spoštujemo časa svojih prijateljev. Če radi zamujamo, si lahko pomagamo s tem, da svoje aktivnosti v urniku načrtujemo pol ure prej, si nastavimo alarme z opomniki in si čim več stvari pripravimo v naprej.

prijatelji, nadležne navade, nadležnost
Ne znaš gospodariti s svojim časom? Poskusi se izboljšati z nekaj preprostimi triki.

Prekinjanje, ko drugi govorijo

Poslušanje brez prekinjanja je prijateljstvo 101, vendar je osupljivo koliko nas še vedno brez premisleka prekinja svoje ljubljene. Sicer pa nič na svetu ni bolj nadležnega od tega, da smo nenehno prekinjeni, ko skušamo nekaj deliti. Prekinjanje se danes lahko smatra tudi kot gledanje v telefon in brskanje po socialnih omrežjih med tem, ko nam prijatelji želijo nekaj dopovedati. Ko nam nekdo nekaj razlaga, mu tako skušajmo posvetiti svojo stoodstotno pozornost. Le tako se bodo naši prijatelji počutili slišani in razumljeni.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button