Zabava

Preseneča razlog, zakaj tako radi gledamo slabe božične filme

Obstaja več božičnih filmov brez katerih si mnogi izmed nas ne moremo predstavljati pristno prazničnih decembrskih dni. Poleg legendarnih sezonskih filmov pa si radi ogledamo tudi cenene božične filme z že "zlajnanimi" zgodbami. Zakaj se jim ne moremo izogniti in pogledamo nešteto božičnih zgodb, ki sledijo istemu kopitu?

Sam doma, Škrat in Pisma Sv. Nikolaju so le nekateri izmed kultnih božičnih filmov brez katerih mnogi ne želimo preživeti decembrskih dni. Na televizijskih in računalniških zaslonih pa jim družbo te dni delajo tudi bolj cenene in preproste verzije božičnih filmov. Ti običajno sledijo pričakovanemu poteku zgodbe. Zakaj se kljub večkrat dvomljivi produkciji in temu, da so skoraj zmeraj posneti po istem kopitu, še zmeraj tolikokrat odločimo za ogled?

Kaj o omamni moči cenenih filmov pravi znanost?

Ceneni televizijski filmi naj bi bili tako priljubljeni zato, ker v nas sprožijo znaten nemir hormona dobrega počutja, dopamina. Zdravstvena rezidentka Sally Henderson razlaga, da ima potek tipične božične romantične komedije na naše možgane podoben učinek kot hitra hrana. Glede na učinke, ki jih sprožata, sta si med seboj zelo podobna ogled tovrstnih filmov in uživanje prigrizkov. Večina izmed nas goji do gledanja božičnih filmov pozitivne občutke zaradi naravnega telesnega odziva, ki ga v nas sproži gledanje filmov in televizije nasploh.

Božič, prazniki, film, filmi, slabi božični filmi, božični filmi, božični film, december, Sam doma, Hallmark filmi, Sally Henderson, dopamin, hormoni
Ogled božičnih filmov v nas prebuja pozitivne ter pomirjujoče občutke.

Pomembno vlogo ponovno igrajo hormoni

Božični filmi so v osnovi namreč zasnovani tako, da se dogajanje v njih odvija postopoma in brez večjih pretresov. To v naših možganih sproža nenehen pretok dopamina. V resnici ne hrepenimo po snegu in romantiki iz zaslonov – želimo si le doživeti občutek sproščanja vseh hormonov sreče.

Dopamin se v naš sistem sprošča kot način krepitve, ki nas spodbuja k temu, da še naprej nadaljujemo s tem, kar v tistem trenutku počnemo. Tako je sproščanje dopamina v nekaterih primerih, kot je uživanje nezdravih prigrizkov, škodljivo. V primeru gledanja tretjerazrednih božičnih filmov pa se s tovrstnim tveganjem seveda ne srečamo.

Božič, prazniki, film, filmi, slabi božični filmi, božični filmi, božični film, december, Sam doma, Hallmark filmi, Sally Henderson, dopamin, hormoni
Ceneni filmi, ki jim v tujini velikokrat rečejo Hallmark filmi, nam pomagajo pri odštevanju do Božiča.

Dodaten razlog, zakaj se tako zabavamo ob gledanju tako lahkotnih vsebin je tudi ta, da ponujajo preprost pobeg. Ne samo, da nam “odpirajo” drugi svet, predstavljajo nam najboljšo možno verzijo našega sveta, v kateri so vsi obsedeni z Božičem, ne glede na vse zaplete pa prav vselej doživijo srečen konec.

Veselje nam prinaša tudi priložnost za povezovanje in druženje, ki nam jo prinašajo slabi božični filmi. Kakor hitro se na družbenih omrežjih razširi beseda o posebej slabem filmu ali seriji, tako hitro ta film ali serija pridobita znatno število novih ogledov. Poleg razpravljanja s prijatelji nam tovrstne vsebine nudijo tudi možnost povezovanja preko spleta. Edino vprašanje, ki zdaj ostaja je to: kateri slab božični film si boš ti ogledal danes?

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button