Verjetno vsi vemo, da je bograč tradicionalna prekmurska jed. V dobrem bograču se skrivajo različne vrste mesa, krompir in veliko čebule, vsaka ekipa pa za piko na i doda še skrivno sestavino. Ob tem vsi, ki se prijavijo na Študentski Bogračfest upajo, da bo prav tista sestavina v ustih obiskovalcev (in seveda sodnikov) povzročila pozitivno eksplozijo okusov. In če bi si mislili, da skrivna sestavina zmeraj ostane skrivna, se motite. Tekmovalci so nam zaupali, da so skrivne sestavine vse tiste od domačega belega vina, domačih začimb in feferonov, do domačega mesa. Celo borovničke se najdejo vmes.
Vinska kraljica Lendave, Lucija Šetar, ob tem poudarja, da v bograč spadajo bela vina, predvsem laški rizling.
Ekipe so s pripravo svojega bograča pričele že v dopoldanskih urah, saj se dober bograč lahko pripravlja tudi več kot pet ur. Ob tem je bilo treba poskrbeti za ogenj, pripravo vseh sestavin in kuhanje s pridihom tekmovanja se je lahko začelo.
Odlično vzdušje pod šotorom
Kot se za študente spodobi, je bilo pod tekmovalnim šotorom moč začutiti pestro, veselo in, tekmovanju navkljub, sproščeno vzdušje. Čebljanje v enem, glasba DJ-a v drugem in zvoki harmonike v tretjem kotu. Ob vsej glasbi seveda tudi plesišče ni ostalo prazno. Pa najsi gre za “uradno” plesišče v šotoru ali pa improvizirana plesišča ob kotlih bograča. Vse to se je zlilo v celoto in popestrilo celodnevno dogajanje.
Seveda tudi kakšen štajerski pozdrav oooopa ni manjkal. V dogajanju pod šotorom naj bi uživalo tam med 500 in 700 obiskovalci. Ob bograču so zadišale tudi druge tradicionalne prekmurske jedi, kot so pereci in langaši.
Zmaga tik ob mejo
Seveda je ob vsej zabavi še vedno treba poudariti, da je Študentski bogračfest v prvi vrsti tekmovanje. Po celodnevnem kuhanju je na svoj račun prišla tudi strokovna žirija, ki je eno uro pokušala in ocenjevala bograče. V točkovanju je bilo pomembno prav vse. Izbira sestavin, vonj, struktura, tekstura, gostota, celo izgled in seveda okus.
Po napetem ocenjevanju in čakanju na rezultate je vendarle napočil trenutek za razglasitev zmagovalca.
Zmaga za najboljši bograč je letos romala v roke Pomursko-madžarskega mladinskega društva. Zaslužene zmage so se iskreno razveselili, saj je za njihovo območje bograč resnično tradicionalna jed. In kaj je bila skrivna sestavina zmagovalnega bograča? Domači špricar, pravi Patrik Bogar, predstavnik ekipe.
Najboljše tri ekipe včerajšnjega tekmovanja se bodo predstavile na uradnem Bogračfestu v Lendavi, konec avgusta.
Veselje in zabava se po končanem Bogračfestu nikakor nista končala, pač pa samo zamenjala lokacijo. Udeleženci, z zmagovalci na čelu, in ostali obiskovalci so se v večernih urah preselili v dvorano ŠTUK-a, kjer jih je pozno v noč zabavala Grupa Vigor.
Rebeka MIKŠA
Gašper ŠLAJANAR
Žan SENIČAR