KulturaZabava

17. Študentski bogračfest: spet je zadišalo po bograču in dobri zabavi

V Mariboru se je odvijal že 17. zaporedni Študentski bogračfest. Celodnevni dogodek v organizaciji Kluba študentov Lendava (KŠL) se je začel z dnevnim programom, ko so prijavljene ekipe kuhale bograč. Sledila je razglasitev najboljših kuharjev, zvečer pa sta Štuk napolnila Ines Erbus in David Amaro.

Po treh letih se je v Maribor končno spet vrnil Študentski bogračfest, največji projekt KŠL, ki ga organizirajo že od leta 2004. Z dogodkom študentski klub predstavlja tako sebe kot tudi tradicionalno lendavsko jed – bograč. S tem ohranjajo in širijo zavest slovenske dediščine ter tradicijo lendavske kulture.

Bograč kljubuje tudi dežnim kapljam

Četudi je bilo za spomladansko verzijo bogračfesta (tej so kasneje dodali še zimsko različico) pričakovati prijetno spomladansko vreme, se je april tudi tokrat izkazal v vsej svoji pregovorni moči.

Nestanovitno vreme pa ni omajalo vneme ekip, ki so se prijavile na tokratni Študentski bogračfest. Ekipe so s pripravo bograča na Študentskem kampusu Gosposvetska začele že v zgodnjih popoldanskih urah. Med pripravo so jih pred dežjem branili postavljeni šotori, poleg pridnega kuhanja in poživitvene kapljice pa jih je v hladnem vremenu grela tudi glasbena podlaga DJ-ja.

Bogračfest, Klub študentov Lendava, Štuk, KŠL, bograč, Ines Erbus, David Amaro, Maribor, dogodek, KMŠ, ŠŠK
Kuhanje odličnega bograča je zahtevalo tudi skrbno pripravo vseh potrebnih sestavin.

Bograč je za Lendavo značilna jed oz. enolončnica, ki jo sestavljajo vsaj tri vrste mesa, krompir, zelenjava in začimbe.

Ko je po študentskem kampusu že dodobra dišalo po odličnem bograču, je nastopil čas, da se skuhano tudi oceni. Na podlagi ocen strokovne komisije je kot sklepni del kuharskega dela dogodka sledila še razglasitev zmagovalca. Prvo mesto je osvojila ekipa Kluba mariborskih študentov (KMŠ), drugo mesto Šaleški študentski klub (ŠŠK) in tretje mesto ekipa iz Štuka.

| Najboljši bograč po mnenju strokovne komisije je skuhala ekipa KMŠ-ja …
Bogračfest, Klub študentov Lendava, Štuk, KŠL, bograč, Ines Erbus, David Amaro, Maribor, dogodek, KMŠ, ŠŠK | … na drugo mesto se je zavihtela ekipa ŠŠK-ja …
Bogračfest, Klub študentov Lendava, Štuk, KŠL, bograč, Ines Erbus, David Amaro, Maribor, dogodek, KMŠ, ŠŠK | … tretje mesto pa so osvojili fantje na domačem terenu – Štukova ekipa.

  Za piko na i še večerno dogajanje na Štuku

  Da so si od kuhanja in uživanja izvrstne slovenske jedi prisotni lahko primerno odpočili, pa je v večernih urah napočil še čas za glasbeno dogajanje. Na Štuku sta nastopila Ines Erbus, že dobro uveljavljena slovenska pevka, in David Amaro, ki smo ga letos med drugim lahko gledali na Emi. Oba nastopajoča sta poskrbela, da se je dan zaključil v tako enkratnem vzdušju, kot se je dopoldne tudi začel.

  Sara VOCOVNIK
  Patrik KOCIPER
  ikona snemalec Nejc VEHOVEC

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button