Zdravje

Število vedenjskih odvisnosti v zadnjih letih narašča

Danes zaznamujemo svetovni dan boja proti odvisnosti. O zasvojenosti pri posamezniku govorimo, ko se določen vedenjski vzorec začne ponavljati iz dneva v dan in postane središče razmišljanja in dogajanja v njegovem življenju.

Zasvojeni smo lahko z vsem

Ob besedi zasvojenost običajno pomislimo na zlorabo dovoljenih in prepovedanih drog, vendar pa ima zasvojenost večjo razsežnost. Med zasvojenost s psihoaktivnimi substancami sodijo alkohol, tobak, zdravila in prepovedane droge. Obstajajo pa tudi tudi nekemične ali vedenjske zasvojenosti, kot so zasvojenost z igrami na srečo, pornografijo, hrano, odnosi, delom, nakupovanjem in sodobnimi tehnologijami.

Zasvojenost vpliva na telesno in duševno stanje zasvojenega, prizadene njegove odnose z okolico, posledice pa pusti tudi v družini in njegovi širši okolici.

Mesec november je v Sloveniji posvečen ozaveščanju o posledicah zasvojenosti, spodbujanju k dialogu in reševanju problemov.

Stanje na področju uporabe tobaka in alkohola se med slovenskimi mladostniki nekoliko izboljšuje, povečuje pa se poraba prepovedane konoplje. V zadnjih letih pa strmo narašča predvsem število nekemičnih oziroma vedenjskih odvisnosti.

Za zdravljenje teh trenutno deluje ambulanta le v Novi Gorici. V njej se zdravita 202 odvisnika od kemičnih zasvojenosti in kar 277 odvisnikov od iger na srečo, zasvojenosti z internetom in mobilnimi telefoni. Med nekemičnimi zasvojenci jih je polovica mlajših od 18 let.

Sodobna tehnologija lahko vpliva na naše delovanje

Glede na rezultate raziskav lahko pretirana uporaba sodobnih tehnologij vpliva na vsakodnevno funkcioniranje, duševno zdravje in povzroča težave z ohranjanjem pozornosti.

Ponavadi se zdravljenje ostalih odvisnosti začne z abstinenco, vendar je to pri novodobnih odvisnostih težje, če ne celo nemogoče. Mladi dandanes ne moremo brez interneta, saj ga poleg povezanosti z vrstniki potrebujemo tudi na drugih področjih našega življenja, zato je take odvisnosti nekoliko težje zdraviti. Predvsem mora odvisnik spet začutiti željo po gibanju, druženju in drugih prostočasnih aktivnosti.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button