Kulsko

V vrečah za smeti najdene 400.000 funtov vredne igrače Vojne zvezd

Britanski par iz mesta Stourbridge je v podedovani garaži, polni vreč za smeti, našel zakladnico igrač, povezanih s priljubljeno franšizo Vojna zvezd, vrednih 400.000 britanskih funtov.

Predmeti so bili v brezhibnem stanju in še vedno shranjeni v originalnih embalažah.

Par prvotno ni vedel, kaj naj napravi s kupom figur in vesoljskih plovil, ki jih je sosed, od katerega sta podedovala garažo, zbiral več desetletij, je francoska tiskovna agencija AFP povzela časnik The Times. Njun sin je poklical dražbarja, ki ga je pričakala kopica v originalni embalaži brezhibno shranjenih spominkov, vezanih na Vojno zvezd.

“Veliko jih je bilo nekoliko vlažnih zaradi razmer, v katerih so bili shranjeni, a je to na splošno najboljša zbirka Vojne zvezd, ki sem jo kdajkoli videl,” je za The Times dejal Chris Aston in avkcijske hiše Aston’s Auctioneers. Za zbirko je bilo veliko zanimanja z vseh koncev sveta, zato so pričakovali, da bodo predmete dobro prodali.

Za nekatere od igrač so na dražbi iztržili do 30.000 funtov

Za figuro Star Destroyer Commanderja, enega od le dveh znanih primerov v originalni embalaži, so iztržili 32.500 funtov. Figura Palitoy Jawe v originalni embalaži, ena od le desetih na svetu, pa je prinesla 27.280 funtov. Komplet osmih figuric iz Jedijeve vrnitve (1983), ki je ob izidu filma stal 1,21 funta, pa so prodali za 1400 funtov.

Nepričakovani izkupiček je zagotovo navdušil britanski par. “Ne vem, če imata kakšne specifične načrte, a zagotovo se počutita, kot da sta zadela na loteriji,” je dodal Aston.

Spominski predmeti, vezani na eno največjih svetovnih filmskih franšiz, lahko dosežejo neverjetne vsote. Leta 2015 prodana figurica Luka Skywalkerja, ki je na trg prišla leta 1978, je na dražbi Sotheby’s in eBayja dosegla ceno 25.000 ameriških dolarjev, še navaja AFP.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button