NoviceOkolje

Arso izdal rdečo opozorilo: jutri močne padavine in veter!

Agencija RS za okolje (Arso) je za petek zaradi napovedanih močnih padavin in vetra za večji del države izdal rdeče vremensko opozorilo. Rdeče opozorilo zaradi padavin velja za severovzhodni, severozahodni in jugozahodni del države, rdeče opozorilo zaradi vetra pa le za severozahod in jugozahod. Za preostali del države je izdano oranžno opozorilo.

Na območjih, kjer je izdano rdeče opozorilo zaradi padavin, so možne poplave večjih razsežnosti. Reke lahko poplavljajo tudi na območjih, kjer poplave niso pogoste. Verjetni so zemeljski plazovi, prav tako motnje pri oskrbi z energijo in pitno vodo. Vozne razmere bodo lahko zaradi poplavljenih cest nevarne, opozarja Arso.

Na območju severozahodne Slovenije lahko veter podira drevesa in odkriva strehe. Promet bo lahko močno oviran. Možne bodo prekinitve v oskrbi z električno energijo. Gibanje na prostem bo lahko zelo oteženo in mestoma nevarno zaradi letečih predmetov, svari agencija.

Rdeče opozorilo pred močnim vetrom je Arso razglasil tudi za jugozahod Slovenije. Veter lahko tam lokalno povzroča razdejanje, ruva drevesa in prevrača daljnovode. Promet bo lahko ponekod onemogočen. Verjetne bodo daljše prekinitve v oskrbi z električno energijo. Gibanje na prostem bo lahko nevarno in večinoma nemogoče.

Poplavljanje rek in možno plazovi po vsej Sloveniji

Za obalo je hkrati od 4. do 11. ure izdano rdeče opozorilo zaradi napovedanega povišanega plimovanja. Regijski center za obveščanje Koper je sicer zaradi visokega plimovanja morja v Piranu že danes ob 8.24 sprožil sireno javnega alarmiranja z namenom opozorila na nevarnost, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Najhuje bo v dopoldanskem času, ko je zaradi vetra, padavin in neviht tudi za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo Arso izdal opozorilo, a v tem delu oranžne stopnje.

Arso ob napovedanem močnem deževju napoveduje, da bodo danes ponoči reke začele močno naraščati. Sprva bodo naraščale na zahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Posamezne, predvsem manjše reke na zahodu, severu in v osrednji Sloveniji ter v porečju Kolpe bodo poplavljale. Večja verjetnost za poplavljanje rek bo na Vipavskem in Gorenjskem. Nekatere reke in hudourniški vodotoki lahko poplavijo tudi v večjem obsegu. Ob močnih krajevnih nalivih bo verjetno poplavljanje zaledne in padavinske vode, drugod po državi pa lahko pride do razlivanj na območju pogostih poplav.

Geološki zavod Slovenije ob tem opozarja, da od danes popoldan vključno do petka zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi, so sporočili z zavoda.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. “Prebivalce opozarjamo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija,” so poudarili.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button