Novice

Volitve: le še danes lahko predčasno glasuješ v drugem krogu

Volivci v 47 občinah, ki v nedeljo ne bodo v kraju stalnega prebivališča, imajo danes na za to določenih voliščih v svojih volilnih okrajih še zadnji dan možnost predčasno glasovati na lokalnih volitvah. Za razliko od predčasnega glasovanja na predsedniških in parlamentarnih volitvah predčasno glasovanje v občinah lahko traja tudi manj kot tri dni.

O tem, koliko dni bo na voljo predčasno glasovanje, odloča posamezna občinska volilna komisija, lokacije volišč pa običajno objavijo na svojih spletnih straneh ali na krajevno običajen način. V Mariboru, kjer sta se v drugi krog prebila aktualni župan Saša Arsenovič in bivši župan Franc Kangler, je možno še danes do 19. ureRazstavnem salonu URBAN, Grajska ulica 7.

Drugi krog županskih volitev bo sicer potekal v nedeljo, volivci pa bodo župane volili v 47 občinah, kjer v prvem krogu nihče od kandidatov ni prejel večine glasov. Kot so sporočili iz ministrstva za javno upravo, bo po vsej državi odprtih 928 volišč, glasovalo bo lahko 490.639 volilnih upravičencev.

Ponekod bodo potekale tudi naknadne ali ponovne volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Na državni volilni komisiji (DVK) ob tem opozarjajo, da njihov spletni sistem teh volitev ne podpira, zato podatki tam ne bodo na voljo, pač pa na spletnih straneh občin. V spletni aplikaciji DVK bodo na voljo le podatki o drugem krogu županskih volitev.

Kdaj bodo znani prvi rezultati?

Prvi podatki o volilni udeležbi do 11. ure bodo v nedeljo znani okoli 12. ure, o volilni udeležbi do 16. ure pa bodo znani okoli 17. ure. Prvi delni izidi glasovanja bodo predvidoma znani po 19.30 uri, ko bodo občinske volilne komisije vnesle prve podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem. Podatki se bodo osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah.

Tako kot za prvi krog, morajo tudi za drugi krog lokalnih volitev občinske volilne komisije objaviti poročilo o izidu volitev v občini najpozneje šesti dan po dnevu, ko je bilo glasovanje zaključeno.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button