IzobraževanjeŠtipendije

Študiraj na ameriški vojaški akademiji West Point – prijavi se za štipendijo

Objavljen je javni razpis za štipendiranje in študij na ameriški vojaški akademiji West Point z začetkom v študijskem letu 2023/2024.

Ministrstvo za obrambo RS in Slovenska vojska vabita vse zainteresirane mlade (dijake in dijakinje zaključnih letnikov ter študente in študentke), da se prijavijo oziroma potegujejo za izbor na napotitev na štiriletni študij na ameriško vojaško akademijo West Point (U. S. Military Academy West Point). Po zaključenem 4-letnem šolanju si tako zagotoviš nadaljevanje profesionalne častniške poti z zaposlitvijo v Slovenski vojski.

Štipendiranje in študij je razpisan za eno mesto v študijskem letu 2023/2024 (generacija 2027) z začetkom v juniju 2023.

Kakšni so pogoji za prijavo?

Prijaviš se lahko, če si dijak, ki ima končano srednjo šolo (srednje strokovno izobraževanje ali gimnazija) z opravljeno maturo oz. si dijak 4. letnika srednje šole. Biti moraš državljan Republike Slovenije, ki nima dvojnega državljanstva, ni bil pravnomočno obsojen zaradi kaznivega dejanja ali zaprt. Biti moraš varnostno preverjen in opraviti zdravniški izpit, kasneje ob zaposlitvi v SV pa ne boš član nobene politične stranke.

Ustrezati moraš tudi določenim posebnim pogojem. To so:

  • 1. julija 2023 moraš imeti najmanj 17 in ne več kot 23 let.
  • Nisi poročen/a, nimaš zakonskih obveznosti vzdrževanja otrok oz. nisi noseča.
  • Imaš opravljen test gibalnih sposobnosti (Candidate Fitness Assessment – CFA).
  • Obvladaš angleški jezik za sledenje predavanj na akademskem nivoju.
  • Imaš opravljen SAT test (Scholastic Aptitude Test).
  • Imaš opravljen test iz znanja angleškega jezika TOEFL (Test of English as a Foreign Language).

Pridobiš lahko še dodatne točke pri selekciji z dokazili o šolskih in obšolskih dejavnostih. Te lahko izkazujejo odličnost kandidata na posameznem področju, vodstvene sposobnosti in druge veščine in znanja (npr. predsednik razreda, kapetan športne ekipe, vodja pri tabornikih/skavtih, uspehi na šolskih tekmovanjih, ipd.).

Razpis in vse pomembne dokumente najdeš na tej povezavi. Rok za prijavo je do vključno 5. oktobra 2022.

GOV.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button