DeloPriložnosti

Karierna tržnica in prihodnost delovnih mest

V Hotelu Maribor se je odvila 11. karierna tržnica Univerze v Mariboru, ki je privabila številne študente, diplomante in mlade iskalce zaposlitve. Dogodek, ki je bil obarvan z živahnostjo in zanimivimi temami, je ponudil edinstveno priložnost za spoznavanje potencialnih delodajalcev, razpravo o vplivu umetne inteligence na delovna mesta ter okusen karierni brunch.

Udeleženci karierne tržnice so se imeli priložnost udeležiti kariernega dialoga na temo vpliva umetne inteligence na delovna mesta. Strokovnjaki so se osredotočali na to, kar je bilo za mlade najpomembneje – ali bo umetna inteligenca nadomestila delovna mesta ali ne.

Umetna inteligenca in njen vpliv na delovna mesta

Ob prihodu na dogodek so udeleženci lahko začeli s pogovorom s strokovnjaki o vplivu umetne inteligence (UI) na zaposlovanje. Razpravo so tvorili številni strokovnjaki ter delodajalci, ki so delili svoje poglede na umetno inteligenco in njihove izkušnje. Razprava je bila osredotočena na razumevanje, kako se tehnološki napredek, kot je umetna inteligenca, odraža na sodobnih delovnih mestih in kakšne spremembe prinaša prihodnost.

karierna tržnica UM
Karierne tržnice se je udeležila tudi specialistka strojnega učenja, Špela Pokljukar, ki je imela uvodno predavanje o UI.

Kariernega dialoga se je udeležila tudi specialistka strojnega učenja, Špela Pokljukar, ki je udeležencem predstavila UI. O tem, ali bo UI zamenjala ljudi pravi: “vedeti ne more nobeden. Strokovnjaki svarijo, da je UI primarno narejena za to, da zamenja človeka. Do neke mere je to res, a večino projektov, ki jih delamo mi, nima takšnega namena. UI ustvarjamo za dela, ki jih človek ne more početi, npr. štetje celic na mikroskopu.”

Nedvomno pa je, poudarja Klemen Geršak iz podjetja A1, da: “Vsak mora sam najprej o orodju vedeti dovolj, da ga lahko uporablja.”

Udeleženci so informacije dobili iz prve roke

Po intenzivni razpravi so se udeleženci sprostili ob kariernem brunchu, ki je poleg številnih dobrot nudil izvrstno priložnost za mreženje. Med kulinaričnim razvajanjem so iskalci zaposlitve imeli priložnost za osebno spoznavanje z izbranimi delodajalci. To je dodatno prispevalo k vzpostavljanju stikov in mreženju, kar se je izkazalo za zelo učinkovito. Delodajalci so bili namreč obkroženi z mladimi iskalci zaposlitve.

Vzdušje na dogodku je bilo polno energije, saj so udeleženci izkoristili priložnost za širjenje svojega kroga, pridobivanje koristnih informacij ter razmislek o prihodnosti delovnih mest v dobi digitalizacije.

karierna tržnica UM
Mladi iskalci zaposlitve so imeli priložnost na brunchu spoznati delodajalce.

Ob koncu dogodka se je izkazalo, da je karierna tržnica izjemna priložnost za pridobivanje dragocenih izkušenj ter povezovanje z delodajalci v razburljivem času sprememb in inovacij.

V skladu s tematiko dogodka, so udeleženci dobili vpogled v prihodnost dela, ki bo nedvomno zaznamovana s tehnološkim napredkom, kot je umetna inteligenca. Pomembno se je zavedati, kako bomo z UI delali in živeli. Še pomembneje pa je, da so mnogi mladi iskalci zaposlitve dobili vpogled v obstoječa delovna mesta. Imeli so priložnost spoznati bodoče delodajalce v sproščenem okolju, kjer so lahko informacije dobili iz prve roke.

Rebeka KRASNIĆ
Rebeka KRASNIĆ

Rebeka Krasnić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button