GlasbaZabava

29. festival DMK se je končal z eksplozijo zabave na jezeru

Šaleški študentski klub je še enkrat več uspešno izpeljal prvi študentski festival v Sloveniji

29 let mineva odkar so šaleški študenti v Velenju prvi v samostojni Sloveniji zasnovali festival Dnevi mladih in kulture – DMK. DMK ostaja, raste in se razvija skozi leta. Ideja festivala je mladim in mladim po srcu ponuditi drugačen pogled na svet skozi kulturne in umetniške vsebine. Hkrati pa je priložnost za alternativne, vzhajajoče ustvarjalce, da se predstavijo širši publiki.

DMK, festival, kultura, mladi, koncert, grad, študentski, alternativne, zabava, rock, študenti, šaleški, jezero
Mosh till you drop ogrevanje za Metaldays z Milking the Goat Machine

Od tradicije do svežih idej

Letošnji DMK se je začel 11. maja, in sicer s festivalom alternativne glasbe Sound Arson v Klubu eMCe plac. Skozi pet tedenski program so si sledili še metal koncert Mosh till you drop, Koncert ob Dnevu mladosti na Titovem trgu s skupino Tabu, Sumo festival in gledališka predstava na Letnem kinu, stand-up komedija Ful smeha v Klubu eMCe plac in Otvoritev poletnih športnih iger v Sončnem parku.

Festival pa je najbolj zaznamoval tradicionalni Rock na gradu. Koncert na Velenjskem gradu, s katerim se je pravzaprav vse začelo, se je ponovno zgodil po treh letih premora. In vrnil se je v stilu. Odmeven nabor bendov so sestavljali stari znanci Elvis Jackson in Happy ol’ Mcweasel ter mlajši vzhajajoči zasedbi Spotless minds in Odprava zelenega zmaja. Poskrbeli so za rock poslastico in dober žur. Kar tisočglava množica je premagala 233 stopnic, ki vodijo na idilično koncertno prizorišče na vzpetini Velenjskega gradu.

Poleg tradicije pa je 29. DMK postregel tudi z nekaj svežine. Festival se je sklenil 8. junija s prvenstveno izvedbo Lakefesta na Letnem kinu ob Škalskem jezeru.

Na Lakefestu je za glasbeni vrhunec poskrbel Clay Clemmens
Na Lakefestu je za glasbeni vrhunec poskrbel Clay Clemmens

Eksplozija zabave na jezeru

Lakefest, ki so ga organizatorji označili za DJ spektakel ob jezeru, je postregel z nekoliko bolj komercialno glasbo, kot je značilno za DMK. Na ta način so se želeli približati vsem okusom in doseči širšo publiko. To jim je nedvomno uspelo. Nastopili so Helius, Mattias in Clay Clemmens. Dobra glasba in idilični ambient Letnega kina je prepričal kar 400 obiskovalcev in poskrbel za noro zabavo do jutranjih ur.

Šaleški študenti so pokazali, da še ni zmanjkalo idej za nadaljnji razvoj in rast festivala. Naslednje leto sledi jubilejna 30. izvedba DMK, za katero imamo visoka pričakovanja.

 

 Vid JERČIČ
 Vid JERČIČ

Sorodni članki

Back to top button