Zabava

Nepridipravi ukradli zlato straniščno školjko

Iz palače Blenheim so tatovi v soboto ukradli straniščno školjko iz 18-karatnega zlata, ki je delo italijanskega umetnika Maurizia Cattelana. Ob tem je nastala poplava, ki je poškodovala znameniti dvorec iz 18. stoletja v bližini Oxforda.

Vrednost školjke iz 18-karatnega zlata, ki jo je bilo mogoče tudi uporabiti in ki je znana pod imenom America, je ocenjena na okoli milijon funtov. Po kraji, do katere je prišlo pred svitom, so prijeli 66-letnika.

Ob predhodnem naročilu je bilo školjko možno tudi uporabiti.

Umetnik je ob kraji izrazil upanje, da je bil školjka ukradena v “robinhoodovsko navdahnjeni akciji”. Kot je povedal za The New York Times, je sicer ob novici o kraji sprva menil, da gre za šalo.

“Storilci so ponoči vlomili v palačo, prizorišče pa zapustili okoli petih zjutraj. Med krajo ni bil nihče poškodovan,” je po sporočila policija. Kriminalistka Jess Milne meni, da so storilci uporabili vsaj dve vozili, za njimi je pa ostalo razdejanje.

Školjko so lahko tudi uporabili

Zlata straniščna školjka je bila vključena v razstavo del Maurizia Cattelana. Obiskovalci so si lahko vnaprej rezervirali termin, da jo tudi uporabijo, vsak pa je imel na voljo le tri minute. V času, ko je bila razstavljena v newyorškem Guggenheimovem muzeju, je školjko uporabilo več kot 100.000 ljudi.

Razstava Cattelanovih del bo v palači Blenheim na ogled do 27. oktobra.

 

 STA
 stu_spivack [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Sorodni članki

Back to top button