Glasba

Ed Sheeran Spinning Man zgoščenka, prodana za 50.000 funtov

Ed Sheeran je pri 13 letih ustvaril okoli 20 kopij demo zgoščenke Spinning Man, na kateri so zbrane pesmi, posvečene deklici Claire, ki je bila njegova prva ljubezen.

Ed Sheeran je v preteklosti dejal, da ima pri sebi 19 zgoščenk, ne želi pa si, da bi jih imel v lasti kdo drug. A ena kopija se je le pojavila na dražbi in bila prodana za 50.000 funtov. Ed Sheeran je promocijsko zgoščenko Spinning Man, na kateri je 14 skladb, ustvaril leta 2005. Po navedbah britanskega BBC naj bi obstajalo 21 kopij dema, od teh jih 19 hrani glasbenik.

Nedavno pa je avkcijska hiša Omega Auctions na dražbi ponudila eno od zgoščenk. Zapisali so, da je bila v lasti nekoga, ki je na Irskem delal v glasbeni industriji. Brat te osebe pa naj bi se odločil, da jo proda. Ed Sheeran naj bi imetniku zgoščenko dal v letu 2008 ali 2009.

Naslov in ime avtorja sta na zgoščenki napisana z roko, sicer pa je glasbenik zanjo natisnil naslovno knjižico. Ta med drugim vključuje njegovo biografijo in zahvale, za zadnjo stran zgoščenke pa še seznam skladb.

Pri Omega Auctions so zapisali, da demo zgoščenka predstavlja pomemben del sodobne glasbene zgodovine. Poleg tega pa je tudi pomemben mejnik v karieri enega trenutno najbolj priljubljenih pop zvezdnikov. Na dražbi so jo prodali za 50.000 britanskih funtov.

Kljub vsemu BBC navaja, da obstaja dvom, če je demo original. Vse preostale kopije zgoščenke so namreč opremljene z nalepko, na kateri piše Ed Sheeran Spinning Man. Na kopiji, ki je bila prodana na dražbi, pa je naslov napisan z roko. Dosedanji imetnik zgoščenke trdi, da je tako zato, ker je Sheeranu zmanjkalo nalepk. Že v začetku leta pa so glasbenikovi predstavniki opozarjali, da so kopije zgoščenke Spinning Man brez nalepke dvomljivega izvora.

 

 STA
Unsplash

Tagi

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button
Close
Close