IzobraževanjeNovice

Znano najboljše magistrsko in diplomsko delo s področja mladih 2022

Mladinski svet Slovenije (MSS), krovno združenje nacionalnih mladinskih organizacij, je letos že štirinajstič zaporedoma razpisal natečaj MSS nagrada za najboljše diplomsko in magistrsko delo s področja mladih za preteklo leto. Organizatorji natečaja so dobitnike nagrade MSS za leto 2022 razglasili  v petek, 14. aprila, na zaključni podelitvi v veliki dvorani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje v Ljubljani.

Na natečaj se je skupno prijavilo 76 del. Štiričlanska strokovna komisija je pri ocenjevanju upoštevala ključne kriterije, ki so bili aktualnost, uporabnost in pronicljivost diplomskega oz. magistrskega dela ter izvirnost. V ožji izbor se je uvrstilo 11 del iz vsake kategorije, izmed teh pa so izbrali top 3 diplomska in najboljša 3 magistrska dela, ki so prejela priznanje. Zmagovalca sta prejela tudi denarno nagrado, pri kateri s podporo pomagal Urad RS za mladino.

Nagrade so podelili minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič, v.d. direktorice Urada RS za mladino ga. Tina Kosi in predsednica Mladinskega sveta Slovenije Eva Kotnik.

Naj diplomsko delo o izkušnjah mladih nebinarnih oseb

Jan Florjan je prejel nagrado MSS v kategoriji diplomskih del za delo z naslovom Izkušnje mladih nebinarnih oseb pod mentorstvom doc. dr. Ane Marije Sobočan na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani.

Diplomsko delo Jana Florjana, ki prihaja iz Občine Beltinci, obravnava raziskovanje nebinarnih spolnih identitet, podrobneje izkušenj vsakdanjega življenja mladih oseb, ki svoj spol občutijo na spektru nebinarnosti. Mlade nebinarne osebe spol in lastno spolno identiteto razumejo na raznolike načine, ki se na različne načine odmikajo od tradicionalnega pojmovanja spola na dveh binarnih polih žensk in moških. Zaradi družbe, ki je nesprejemajoča in temelji na spolnem binarizmu, doživljajo nelagodje in obremenitev. Spolni binarizem, ki je vpet tudi v jezik, negativno vpliva na življenja mladih nebinarnih oseb, saj se težko izražajo, brez da bi se umestile v eno izmed spolno binarnih opcij, prav tako pa so zaradi take družbene organiziranosti večkrat potisnjene v nevidnost, v določenih primerih pa jim to povzroča tudi občutke spolne disforije.

Avtor s svojim delom uspešno nagovarja perečo tematiko. Hkrati predstavlja pomemben korak v ozaveščanju družbe o nujnosti sprejemanja in spoštovanja različnosti.

Naj magistrsko delo o vlogi šole na področju spolnega nasilja in nadlegovanja

Mojca Suhovršnik iz Mestne občine Ljubljana je prejela nagrado MSS v kategoriji magistrskih del za delo z naslovom Vloga šole pri preprečevanju in reševanju problematike spolnega nasilja in nadlegovanja, ki ga je zaključila pod mentorstvom doc. dr. Jasne Podreka  in  doc. dr. Petre Gregorčič Mrvar iz Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Osrednja tema magistrskega dela je vloga šole pri preprečevanju in reševanju spolnega nasilja in nadlegovanja med dijaki in dijakinjami. Spolno nadlegovanje in spolno nasilje sta dve tistih oblik nasilja, o katerih pogosto (naj)težje spregovorimo in ju (zaradi tega) tudi težje raziskujemo. Naloga se osredotoča na spolno nasilje in nadlegovanje predvsem v srednjih šolah. Pri reševanju in preprečevanju le-tega ima šola pomembno vlogo. Naloga odpira mnogo vidikov delovanja šol v povezavi s spolnim nasiljem in nadlegovanjem med dijaki in dijakinjami.

Avtorica je dokazala, da lahko šole igrajo ključno vlogo pri preprečevanju in reševanju problematike spolnega nasilja in nadlegovanja ter prispevajo k bolj varnemu in spoštljivemu učnemu okolju za vse učence. Zaradi kakovostne raziskave in pomembne tematike je bila magistrska naloga Mojce Suhovršnik ocenjena kot vrhunsko delo, ki si zasluži prvo mesto v kategoriji naj magistrska naloga.

Nagradili so tudi druga zaključna dela

Drugo in tretje mesto v kategoriji Naj diplomska naloga sta zasedli:

  • Mirzeta Nuhić z nalogo Spolno nadlegovanje med mladostniki in
  • Tamara Levar z naslovom naloge Socialne spretnosti mladostnikov s spektroavtistično motnjo.

V kategoriji Naj magistrska naloga so priznanje za izjemne naloge prejeli:

  • Katja Kotnik z nalogo Variantnost govorjene slovenščine pri geografsko mobilnih mladih govorcih, govorkah izbranega koroškega narečja,
  • Jan Černetič z naslovom naloge Jezikovnostilna analiza samopredstavitvenih besedil mladih na zmenkarskem portalu Tinder in
  • Maja Keršič, ki je pisala o Spletnem medvrstniškem nasilju med slovenskimi srednješolci.

MSS
MSS

Sorodni članki

Back to top button