Novice

Drugi poskus uvajanja plačljivih modrih kljukic na Twitterju

Družbeno omrežje Twitter, ki je od konca oktobra v lasti milijarderja Elona Muska, je včeraj zagnalo nov sistem plačljivih modrih kljukic, namenjen izkazovanju pristnosti uporabnikov. Naročnina je določena pri osmih oz. 11 dolarjih mesečno. Gre za drugi poskus uvajanja novega sistema, prvi je novembra zaradi vala lažnih računov hitro propadel.

Modra kljukica je bila do Muskovega prevzema brezplačna, vendar rezervirana le za organizacije in javne osebnosti. Twitter jo je vzpostavil prav s ciljem preprečiti lažne račune in objave dezinformacij.

Musk je prevetritev sistem preverjanja računov Blue Verified napovedal že kmalu po 44 milijard dolarjev vrednem prevzemu. Družbeno omrežje je tako nov sistem preverjanja identitete uporabnikov prvič lansiralo že v začetku novembra. Takrat so značko za preverjen račun prejeli vsi, ki so zanjo plačali naročnino v višini osmih dolarjev na mesec.

Številni uporabniki platforme so to izkoristili za vzpostavitev lažnih računov slavnih oseb, od športnih in drugih zvezdnikov do podjetnikov. Musk je bil zato prisiljen sistem začasno ustaviti.

Twitter je zdaj uvedel postopek preverjanja identitete, uporabnik pa kljukico lahko dobi šele, ko je preverjanje dokazov pristnosti končano. Za modro kljukico bo moral uporabnik na spletu plačati osem dolarjev mesečno, na Applovih napravah pa 11 dolarjev mesečno.

Modro kljukico naj bi sicer glede na Muskovo napoved s konca novembra dobili posamezniki, podjetja naj bi dobila zlato kljukico, vlade pa sivo.

Musk je že razpustil Twitterjev svet za zaupanje in varnost

Do vnovičnega zagona sistema plačljivih modrih kljukic prihaja prav na dan, ko je Musk po poročanju medijev razpustil Twitterjev svet za zaupanje in varnost – organ, ustanovljen pred šestimi leti, ki podjetju omogoča, da se pri oblikovanju strategij v zvezi s sovražnim govorom, varnostjo otrok, državljanskimi pravicami in drugimi občutljivimi vprašanji obrne po pomoč k mednarodnim strokovnjakom.

Nekateri člani sveta so sicer protestno že odstopili, ker da se blaginja uporabnikov Twitterja pod Muskom poslabšuje, poroča CNN. Poleg tega je Musk, sicer tudi lastnik ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Tesla in vesoljskega podjetja SpaceX, v zadnjem času okrepil tvitanje z vsebinami v podporo idejam republikancev.

Moderiranje vsebin na Twitterju novemu lastniku platforme povzroča hud glavobol že vse od prevzema. Vedno se je namreč opisoval kot zagovornik svobode govora, zavezal se je tudi, da bodo lahko ljudje po novem tvitali, kar bodo želeli, in da bo edini pogoj, da bo vsebina tvitov skladna z zakoni.

Njegove napovedi v zvezi z neomejenim komentiranjem so prestrašile velike oglaševalce, bolj pozorni pa so postali tudi regulatorji.

Musk je prepričan, da so prejšnji lastniki Twitterja pri upravljanju omrežja močno zagovarjali levo politiko in LGBTQ-skupnost ter neupravičeno izključevali račune, vključno z računom nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button