Izobraževanje

Zdravko Kačič še uradno rektor UM

Kačič z inavguracijo uradno postal rektor Univerze v Mariboru

Na mariborski univerzi so danes z inavguracijo novega rektorja Zdravka Kačiča in slovesno predajo insignij obeležili dan univerze. Kačič: »Za ustvarjalno delo na univerzi je potreben akademski mir.«

Na današnji dan leta 1975 so v Mariboru slovesno razglasili ustanovitev druge slovenske univerze. Po dobrega pol stoletja je z velikimi napori ob vztrajnem delu številnih, delujočih znotraj po vojni oblikovanega akademskega kroga, ob prvi – Univerzi v Ljubljani – začela svojo pot druga slovenska univerza. To je bila pomembna pridobitev Slovenije, Maribor pa je dobil ustanovo, ki mu je dala razvojni impulz in ga postavila na zemljevid univerzitetnih mest. Po tistem, ko je leta 1975 rektorsko čast prevzel dotedanji predstojnik združenja visokih in višjih šol, profesor Vladimir Bračič, je rektorske insignije prevzel prof. dr. Zdravko Kačič, ki prihaja s Fakultete za elektrotehniko računalništvo in informatiko, in tako postal deveti rektor Univerze v Mariboru. Tradicija pedagoškega izobraževanja sega sicer v leto 1863, ko je bilo zasnovano dvoletno učiteljišče, in v leto 1888, ko je le-to preraslo v štiriletno. Nastanek Univerze v Mariboru leta 1975 je pomemben mejnik tudi pri decentralizaciji slovenskega visokega šolstva, saj je študij postal dostopnejši večjemu številu študentov. V vseh teh letih je Univerza v Mariboru prerasla v ugledno ustanovo, katere primarna naloga in vodilo sta širjenje in plemenitenje znanja. V zadnjem obdobju se uvršča med 3 odstotke najboljših univerz na svetu.

Slavnostni govornik na današnji slovesnosti je bil svetovalec predsednika RS akad. dr. Boštjan Žekš, ki je poudaril: »Seveda je pomembno, kdo in kako vodi univerzo, zato je inavguracija novega rektorja vedno pomemben dogodek. Pri ustaljenih univerzah, kakršna je vaša, so glavni cilji že dogovorjeni in znani: kvalitetno raziskovalno delo, dobra pedagoška dejavnost, skrb za študente, dobre povezave z drugimi slovenskimi univerzami, aktivno mednarodno sodelovanje, dobre komunikacije z oblastmi itd. Važno pa je, kako se teži k tem ciljem. Tako da se sliši vsak glas na univerzi ter da se na koncu sprejme večinska odločitev, ki se je potem vsi zavedajo in držijo. Prav pri tem želim novemu rektorju mnogo uspeha.«

Inavguracije so se udeležili tudi predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan, predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akad. dr. Tadej Bajd, župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, 10 rektorjev in prorektorjev partnerskih univerz ter številni drugi gostje.

Prof. dr. Zdravko Kačič se je rodil leta 1961 v Mariboru. Na Univerzi v Mariboru je zaposlen od leta 1990, kot asistent na takratni Tehniški fakulteti, od leta 2003 pa kot redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (FERI UM). Od leta 2010 je predstojnik Inštituta za elektroniko in telekomunikacije, v obdobju med letoma 2011 in 2015 je bil prorektor Univerze v Mariboru za finančne zadeve. V preteklem študijskem letu je bil nosilec sedmih predmetov dodiplomskega in podiplomskega študija na študijskih programih Elektrotehnika in Telekomunikacije ter dveh predmetov na doktorskem študijskem programu Elektrotehnika. Njegova znanstvena bibliografija obsega več kot 650 bibliografskih enot, od tega 95 člankov, objavljenih v znanstvenih revijah, 190 člankov v zbornikih znanstvenih konferenc, 10 poglavij v monografskih publikacijah ter 44 končnih poročil o rezultatih raziskav. Je vodja raziskovalnega programa Napredne metode interakcij v telekomunikacijah, bil je tudi vodja več raziskovalnih projektov v okviru EU in projektov, izvedenih v sodelovanju z industrijo. Bil je gostujoči raziskovalec na Tehniški univerzi v Berlinu in gostujoči profesor na Tehniški univerzi v Münchnu, ZR Nemčija, ter na Univerzi Umea, Švedska, prav tako je imel več vabljenih predavanj na različnih evropskih univerzah.

Rektor je dobil ob tej priložnosti povsem novo akademsko togo, ki so jo prvič zasnovali na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru, na Oddelku za tekstilstvo pod vodstvom prof. dr. Jelke Geršak. Oblikovalka je bila doc. dr. Sonja Šterman, medtem ko je prototip oblačila izdelal VB oblačilni inženiring iz Tešanovcev.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUM
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780UM

Sorodni članki

Back to top button