Kultura

Hora – Cantata v koreografiji Edwarda Cluga in Maura Bigonzettija

Premiera Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 8. marca 2019, v Veliki dvorani premierno izvedel koreografiji Edwarda Cluga in Maura Bigonzettija Hora – Cantata v grenko-sladkih melodijah s pridihom etno glasbe, ki slavijo lepoto življenja v vsej njeni čutnosti in minljivosti.

V Cantati, ustvarjeni za Balet Gulbenkian v Lizboni leta 2001, je koreografu Mauru Bigonzettiju na avtorsko glasbo skupine Assurd uspelo zajeti neukrotljivo naravo, divjo lepoto in vitalni instinkt senzualne plesne govorice, ki v okviru komorne plesne postavitve in ob spremljavi tradicionalno ‘kantabilne’ italijanske etno glasbe intenzivno raziskuje različne podobe in odtenke intimnega razmerja med moškim in žensko. Ritualu zapeljevanja po ‘naravni logiki stvari’ sledita strast in užitek; ujetost v večno neizpolnjenost užitka vodi v prepir, ta v ljubosumje, nestanovitnost, ta pa naposled v razdor in umik.

Asistenta koreografa sta Carlos Prado in Sergiu Moga, kostumografija je delo Helene Medeiros, oblikovanje luči podpisuje Carlo Cerri.

V svoji koreografski stvaritvi Hora, ustvarjeni za Dortmundski balet leta 2017, se je Edward Clug prvič intenzivno naslonil na glasbeno dediščino rodne Romunije, še posebej na sofisticirane ritmično-melodične adaptacije legendarnega godalnega kvarteta Balanescu. Clug je med lastnim koreografskim raziskovanjem odkril nove povezave med številnimi prelomnimi življenjskimi odločitvami in močjo ritualov, ki nam jih na bolj ali manj prikrit način vsiljuje družba.

Asistent koreografa je Matjaž Marin, scenografija je delo Marka Japlja, kostumografijo podpisuje Leo Kulaš.

Plešejo Catarina de Meneses, Asami Nakashima, Branka Popovici, Ines Petek, Ema Perić, Hristina Stojčeva, Tetiana Svetlična, Mirjana Šrot, Satomi Netsu, Olesja Hartmann Marin, Jelena Lečić, Vanja Vitman, Yuya Omaki, Ionut Dinita, Mircea Golescu, Tiberiu Marta, Aleks Šišernik, Alexandru Pilca, Sytze Jan Luske, Gaj Žmavc, Filip Jurič, Cristian Popovici in Tomaž Roblek.

Po premieri bo Hora – Cantata na sporedu še 9., 11., 12., 13., 14., 16. in 17. marca 2019.

 

 SNG Maribor
 Tiberiu MARTA, Miran WALDHUTTER

Sorodni članki

Back to top button