Šport

Slovenski košarkarji danes ob 14:30 za polfinale s Kanado

Slovenija bo imela danes ob 14.30 tretjo priložnost, da se prvič v zgodovini uvrsti v polfinale svetovnih prvenstev v košarki. Nasproti bo imela izbrano vrsto Kanade, ki bo prvič doslej igrala v četrtfinalu SP.

Slovenija je na evropskih prvenstvih potrebovala tri poskuse, da se je 2009 na Poljskem prebila med štiri najboljše reprezentance. Na dosedanjih treh svetovnih prvenstvih je prvič pokleknila v osmini finala, 2010 in 2014 pa ni zmogla preskočiti Turčije oziroma ZDA.

Kanada na lestvici Fibe zaseda 15. mesto – Slovenija je sedma -, to pa je že njen 14. nastop na svetovnih prvenstvih. Dvakrat je bila šesta, 1978 prav v Manili in štiri leta kasneje v Kolumbiji, a tedaj po drugem tekmovalnem sistemu, ki ni vključeval četrtfinala.

Pred zgodovinskim obračunom za obe reprezentanci so na stavnicah v rahli prednosti Kanadčani, ki so bili pred prvenstvom drugi favoriti za zlato medaljo takoj za ZDA.

V obeh zasedbah poudarjajo, da bo zmagovalca odločila ekipna igra in ne posamezniki, čeprav imata reprezentanci v svojih vrstah dva najbolj dominantna igralca na tem prvenstvu.

Luka Dončić je prvi strelec SP s povprečjem 26,4 točke, Shai Gilgeous Alexander (Oklahoma City Thunder) pa je drugi najbolje ocenjeni posameznik po statističnem indeksu. V zasedbi Kanade je sicer sedem igralcev iz lige NBA.

Po treh tekmah bo zaigral tudi Jaka Blažič

Jaka Blažič, ki je po grdem padcu na tekmi z Gruzijo izpustil tri tekme, je pripravljen za igro. “Danes sem opravil prvi trening s fanti, tako da bom jutri na razpolago selektorju. Tudi počutje je precej boljše kot pred dnevom ali dveh,” je uvodoma povedal Blažič.

“Pripravljeni smo na dvoboj s Kanado, ki bo zagotovo zelo fizičen, trd, saj Kanadčani igrajo izjemno agresivno že celo prvenstvo, kar je malce nenavadno za igralce iz lige NBA. Vidi se, da so prišli sem po vrhunski rezultat. A tudi mi optimistično, pozitivno in z obilico energije pričakujemo obračun,” je dejal Blažič.

“Kanada ima izjemno ekipo. Vse igralne pozicije ima zasedene z vsaj dvema odličnima igralcema, tako da nas čaka težko delo, vendar verjamem, da če bomo pokazali tak obraz kot proti Avstraliji, se lahko veselimo polfinala. Zagotovo se ne smemo sprovocirati, paziti moramo, da ustavimo njihovo hitro igro ter da zbrano odigramo vseh 40 minut,” je povedal Zoran Dragić.

“Kanada je zelo atletska ekipa. Ima množico vrhunskih igralcev iz lige NBA, ki radi skačejo in igrajo hitro košarko. Lotili se jih bomo podobno kot Avstralcev, vendar moramo paziti, saj so na pozicijah 2 in 3 precej boljši strelci,” pa je povedal Luka Bassin.

V polfinalu že Srbija in ZDA

Prvi dan zaključnih bojev v dvorani Mall of Asia na Filipinih sta se v polfinale uvrstili Srbija, ki je bila boljša od Litve, ter ZDA, ki so ugnale Italijo. Zmagovalec dvoboja Slovenija – Kanada bo v polfinalu v petek igral s Srbijo, poraženca pa že v četrtek čaka dvoboj za razvrstitev od 5. do 8. mesta proti Litvi.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button