KulskoRecenzije

Fifa 21: Najboljša Fifa do sedaj [RECENZIJA]

FIFA 21 za PS4 – ocena: Draga, ne me motit igram fuzbal!

EA Sports so na plano spravili igro FIFA 21, ki je na voljo za PC, PS4, Xbox One, NS, PS5, Xbox Series X/S. Mi smo jo ob pomoči colby.si zaigrali na PS4 in ob tem zelo uživali.

Ob igranju in preigravanju nove FIFE se navdušenje nikakor ne more skriti. Igra je presenetljivo veliko bolj realna kot je bila prej. Sama igralnost je zares dobra, brez prevelikih zadržkov lahko rečemo, da je odlična. Razni dodatki kot so ogrevalne vaje pred tekmo, grafika in posnetki stadiona, izbira vseh kotov kamer, zvok (pri testiranju smo imeli zvok priklopljen na hišni kino) resnično dajo igralcu občutek, da bi bil prisoten na tekmi.

Igra prikaže zelo dober približek realnega gibanja nogometašev, in sicer vse od spreminjanja smeri do ustavljanja. Izpostavili bi to, da se nam zdi zelo dobro, da pri podaji moramo biti bolj natančni kot pa je to bilo v prejšnjih različicah, ko je žoga avtomatsko šla k igralcu, ki je bil v smeri podane žoge. Podaje v t.i. prazen prostor so zelo velik napredek, po domače rečeno ‘razturajo’. Kot velik plus štejemo tudi to, da ima FIFA 21 poenostavljeno uporabo “special skills” oz. posebnih driblingov. Uporaba teh je v preteklosti namreč predstavljajo pravo malo znanost. Sedaj pa je to poenostavljeno in nekako združeno, da se jih igralec lahko navadi uporabljati tudi v igri in ne le na treningih. Pozitivno presenečeni smo bili nad izvajanjem prostih strelov. Ponovno izpostavljamo ne preveč zahtevno uporabo kombinacije gumbov in smernih palic. Še posebej všeč nam je omenjeno pri “knuckle ball” različici prostega strela, ko žoga po strelu zavija levo in desno, s tem pa pošteno zmede vratarja.

Polno detajlov, ki naredijo izkušnjo res edinstveno

fifa 21, recenzija

Navdušenje je privrelo na plan ob pogledu na neverjetne detajle, za katere so si ustvarjalci te videoigre zares vzeli čas. Naj navedem le nekaj teh fantastičnih primerov. Ob nizkih drsečih štartih se za igralcem poznajo linije “poležene trave”. Poleg tega pa pri teh po zraku leti različna količina koščkov trave in zemlje, kar redno videvamo tudi pri pravem nogometu. Podrobnosti so tudi pri samih igralcih, ki so pred začetkom tekme suhi, po drugi polovici tekme pa so že prepoteni. Na tribunah se nahaja veliko različnih karakterjev oz. raznolikih tipov navijačev, ki temu primerno skandirajo ob zadanih oz. prejetih golih. V tekmi z dežjem so pri stoječi vodi vidne neverjetne podrobnosti. Detajlov, ki navdušujejo, je res ogromno: lesketanje nepravilne realne linije luž, grimase nogometašev ob bolečinah, strelih ali posebnih potezah, neverjetni počasni posnetki preigravanj in akcij ob dosegu zadetkov. Skratka imamo vrsto neverjetnih podrobnosti, ki so za doživetje neprecenljive in s tem igro naredijo še boljšo.

V delu treningov je veliko premišljenih vaj in posebnosti, ki so vezane na predznanje samih igralcev, in sicer tako v napadu kot v obrambi, kar je zelo dobro. V primerjavi s FIFA 20 novostim kar ni in ni konca. Tokrat lahko na primer uporabiš vedno isto pesem, ko dosežeš zadetek. Veliko je novih proslavljanj golov. Lahko ‘zakleneš’ igralca in igraš celotno tekmo samo z njim. Lahko zahtevaš, da ti je puščena prednost za igranje ob prekršku. Takšnih in drugačnih nadgradenj je še ogromno, ki pa jih tokrat enostavno nismo zapisali ali pa jih nismo niti odkrili. Nekaj raziskovanja in s tem novega navdušenja moramo prepustiti tudi vam.

Obramba, obramba, obramba

fifa 21, recenzija

Ima pa FIFA 21 tudi nekaj pomanjkljivosti. Izpostavljamo vratarja oz. kot smo ga mi poimenovali ‘zmedeni vratar’. V napadu izvajamo dribling in podajamo, pritečemo pred nasprotnikov kazenski prostor, nasprotnikov golman pa stoji izven gola, stran od igre in »nekaj razmišlja«. Easy goal! Vratar izvaja tudi nekatera neposrečena oz. nelogična posredovanja v povezavi s soigralci branilci, ko se med seboj zaletavajo. Zato lahko gre nasprotnik z lahkoto mimo njiju. Še en lahek gol! Opazili smo še eno neposrečeno sodelovanje med vratarjem in obrambnim igralcem soigralcem. Vratar uspešno ubrani strel, obrambni igralec pa zaradi smeri gibanja proti golu zabije žogo v lastni gol. (smeh je nepopisen) To so sicer vse situacije, ki se seveda lahko pripetijo v pravi nogometni tekmi, a tukaj je videti kot napaka v igri, in sicer zaradi postavitev in gibanja igralcev. Verjamemo, da se bo razvojna ekipa EA Vancouver te (po našem mnenju) pomanjkljivosti v kratkem odpravila, če jih seveda že ni. Morebiti se bodo posvetili še eni, ki pa je bolj nerealnost kot pomanjkljivost in sicer so določeni nogometaši zares dobri oz. hitri igralci z žogo veliko prehitri glede na ostale brez nje. To pa seveda ni najbolj realno. No … priznamo, da so tudi izjeme.

Skratka, igra nas je navdušila in kar smo zapisali v naslovu, mislimo resno. Najraje bi ji dali svojo bančno kartico in ji rekli, da naj gre v shopping in da se ji naj ne mudi domov. No … verjamemo, da to velja za oba spole, ker je zadnja leta vse več in več žensk, ki so vešče za igralnimi konzolami, kar pa zelo pozdravljamo.

 

Andrej PREVOLNIK
ES Sports
ikona snemalec EA SPORTS FIFA

Sorodni članki

Back to top button