Kulsko

Spet ti rojstni dnevi… se tudi ti soočaš s problemi pri izbiri darila?

Zagotovo si se že znašel v neprijetni situaciji, ko preprosto nisi imel ideje, kaj za darilo kupiti svojemu prijatelju.

Podariti mu ne želiš nesmiselnega darila, istočasno pa se ti zdi, da sploh ničesar ne potrebuje. Izbiranje ustreznega darila pogosto povzroča stres in nihče si ne želi paničnega nakupovanja nekaj ur pred obdarovanjem.

Pripravi darilo sam

Marsikdo se otepa ideje, da bi darilo pripravil sam, ker je potrebno temu nameniti veliko časa. Z jasno izoblikovano idejo ne boš zapravil preveč časa, hkrati pa bo prijatelj cenil trud in čas, ki si ga vložil v darilo, ki je bolj osebno od steklenice alkohola ali denarja.

 • predstavitev spominov (skupnih fotografij in videev prijatelja), ki si jih ogledate na njegov rojstni dan,
 • balzam za ustnice,
 • doma izdelane dišeče sveče,
 • kozarček s suhimi sestavinami za muffine (na kozarček pripni listek z voščilom in recept),
 • doma narejeni losjoni.

Veliko navodil za izdelavo zanimivih in priročnih daril dobiš na internetu, na youtubu lahko dostopaš kar do posnetkov, ki prikazujejo izdelavo. Kaj preprostejšega?

Še vedno meniš, da za izdelavo darila potrebuješ preveč časa?

Brez skrbi. Lahko kupiš darilo, ki vključuje kakšno aktivnost. Se s slavljencem že dolgo nista videla? Splaniraj mu izlet in ga odpelji na lokacijo, ki je spomin na vajine mladostniške dni. Katerih hobijev se poslužuje prijatelj? Za športnika je lahko to vstopnica za fitnes ali vadbo na prostem, za plesne navdušence prispevek k tečaju za ples, jezikoslovcu tečaj jezikov, s prijateljem se lahko odpravita na drsanje ali pa si ogledata film v kinu. Kupi izdelek, ki je namenjen večkratni uporabi, kot je termovka ali skodelica za kavo. Prijatelju, ki se je ravnokar preselil in bi si rad ustvaril vrtiček, podari semena. Vsi si želimo, da bodo darila, ki jih namenimo našim bližnjim uporabna in da se na njih ne bo nabiral prah.

 

Sama sem izdelala sivkine kopalne bombice. Potrebne sestavine za izdelavo vsebuje skoraj vsaka kuhinja, postopek je preprost, stanovanje bo prijetno dišalo, bombica pa je odličen primer naravno izdelanega darila.

Sestavine:

darila, sivkine kopalne bombice, darilo, nasvet, youtubu

 • 200 g gustina (koruznega škroba)
 • 200 g sode bikarbone
 • 100 g citronske kisline
 • 100 g nedrobljene soli
 • 2 jedilni žlici kokosovega olja (oz. masti)
 • posušeni cvetovi sivke

Postopek:

V posodi zmešamo vse suhe sestavine: gustin, sodo bikarbono, citronsko kislino, sol in sivko, katero nadrobimo.

Vse skupaj dobro premešamo. Dodamo dve jedilni žlici kokosovega olja in ponovno premešamo.

Nato med mešanjem počasi dodajamo 2-3 žlice vode. Sestavine bodo med seboj nekoliko reagirale in slišalo se bo rahlo šumenje (čim več šumenja želimo prihraniti za penečo kopel). Kovinski (ali gumijasti) modelček za peko muffinov napolnimo z maso in kar se da dobro potlačimo, da se bodo bombice dobro sprijele in bodo imele lepo obliko.

Darilo je primerno za prijateljice ali prijatelje. Bombice lahko shranimo v steklen kozarček, ki ga zavijemo in darilo je pripravljeno.

Ko boš naslednjič iskal darilo za prijatelja, se spomni mojih nasvetov. Ni nujno, da drago kupljeno darilo osreči prijatelja. Zato pripravimo osebo darilo, ki je iskreno, iznajdljivo, uporabno, prijatelju pa brez besed povemo, da ga imamo radi. Povrh vsega pa smo tako prijazni do okolja ter se držimo smernic zero waste načina.

 

Mojca BAN
Pexels, Mojca BAN

Sorodni članki

Back to top button