Kultura

Barbie zaslužila milijardo in postala najbolj uspešen film izpod rok režiserke

Film Barbika režiserke Grete Gerwig je po uvodnih ocenah konec tedna z zaslužkom v kinodvoranah sedaj na globalni ravni presegel milijardo dolarjev in s tem postal prvi film, ki ga je režirala ženska, s takšnim izkupičkom. Dosedanji rekord je imela Patty Jenkins s filmom Čudežna ženska, ki je po svetu zaslužil skupaj 821,8 milijona dolarjev.

Vendar pa ima Barbie čas, da to še preseže, saj je v kinodvoranah šele tri tedne. Minuli konec tedna je Barbie po ocenah Comscore v Severni Ameriki dodala 53 milijonov dolarjev, drugje po svetu pa 74 milijonov dolarjev za skupen dosedanji zaslužek 1,03 milijarde dolarjev. Natančnejše številke naj bi bile znane še danes.

Film, ki ga je producirala in v njem igra Margot Robbie, je na domačem trgu zaslužil 400 milijonov dolarjev hitreje kot kakršenkoli drug film studia Warner Bros. Celo hitreje kot filmi o Harryju Potterju. Filmu sedaj zaradi milijarde dolarjev pravijo tudi “fenomen barbillion”.

Milijardo dolarjev iztržka v kinodvoranah je doslej v zgodovini brez upoštevanja inflacije uspelo preseči le 53 filmom, poroča tiskovna agencija AP. Pred Barbiko so sicer po zaslužku trije filmi, ki so jih režirale ženske, vendar kot so-režiserke z moškimi.

To so Ledeno kraljestvo (1,3 milijarde dolarjev) in Ledeno kraljestvo 2 (1,45 milijarde dolarjev) s so-režiserko Jennifer Lee ter Stotnica Marvel (1,1 milijarde dolarjev) s so-režiserko Anno Boden. Vendar pa ima Barbie še čas, da preseže vse.

Fenomen Barbenheimer, kar sta filma Barbika in Oppenheimer, ki sta v dveh zadnjih tednih skupaj prednjačila po zaslužku, pa je minuli konec tedna razbil film Meg 2: The Trench, ki se je s 30 milijoni dolarjev uvrstil na drugo mesto po prodaji v Severni Ameriki pred filmom Oppenheimer, ki je bil z 28,7 milijona dolarjev tretji.

Takoj pred zadnjim v vrsti animiranih filmov o ninja želvah Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem, ki je zaslužil 28 milijonov dolarjev.

Oppenheimer je v treh tednih zaslužil 552,9 milijona dolarjev, kar je več od vojnega filma Dunkirk, ki je leta 2017 zaslužil 527 milijonov.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button