Zdravje

Študentka iz severnega dela Italije: zakaj je tako pomembno ostati doma?

Italijani se zaradi novega koronavirusa soočajo z veliko krizo. S študentko iz severnega dela Italije smo se pogovarjali o tem, kako trenutno izgleda njeno življenje.

V Italiji je situacija zaradi novega koronavirusa izjemno resna, sploh v severnem države. Število ljudi, ki so zboleli s SARS-CoV-2 ali COVID-19 virusom, se že približuje 30.000, dnevno zboli več kot 3.000 ljudi, umre pa jih že več kot 300. Pogovarjali smo se s študentko medicine, Anno, ki živi v severnem delu države, natančneje v eni izmed kritično prizadetih dežel, Emilija-Romanja.

Odprte so samo nujno potrebne trgovine, kjer stojiš na razdalji vsaj en meter

Ob karanteni celotne države so odprte le še tiste najbolj pomembne trgovine: s prehrambenimi izdelki, higienskimi izdelki, lekarne, kioski in trgovine s strojno opremo. V posamezni trgovini je hkrati lahko samo nekaj ljudi, zato se pred vrati pojavljajo vrste, v katerih ljudje stojijo vsaj en meter narazen. “Zelo je pomembno, da v trgovini vedno držiš razdaljo enega metra, vsi trgovci pa morajo nositi maske in rokavice.”

Italijani se morajo strogo držati pravil, ki naj bi se jih sedaj držali tudi Slovenci: iz hiše greš lahko samo zaradi službe, nujnih zdravstvenih težav ali nakupa osnovnih potrebščin. Po novem izhod ni dovoljen niti za rekreacijo, lahko pa še sprehajaš psa. Ob vsakem odhodu moraš biti sam. Če na koga naletiš, ni priporočeno, da se ustaviš in pogovarjaš, čeprav držiš razdaljo.

koronavirus v italiji, koronavirus italija, intervju z italijanko, intervju z italijanko koronavirus, epidemija italija, italija, ukrepi, ukrepi korona, preventivni ukrepi, karantena, epidemija, emilija-romanja, italijani, trgovina, ukrepi trgovine, v italiji, študentka medicine, okužba, zdravstveni sistem, upokojeni zdravniki, nujno potrebne trgovine, razdalja en meter
Tudi v trgovinah se strogo držijo ukrepov.

“Ne morem videti sestre ali kogarkoli drugega, ki ne živi z menoj”

Če moraš nujno potovati po državi, zaradi dela, zdravja ali da se vrneš domov, pa moraš izpolniti in s seboj nositi obrazec. S seboj naj bi ga imel tudi, če si zunaj zaradi rekreacije. Zaenkrat sicer niso tako strogi, ampak “če si zunaj in nimaš dobrega razloga, zakaj si zdoma ali če ljudi povabiš k sebi in se družite doma, boš moral plačati kar visoko kazen. Kakršnakoli zbiranja so prepovedana.”

Anna se lahko zato druži samo s svojima staršema, s katerima živi. Če bi obiskala sestro, druge sorodnike ali prijatelje (čeprav bi bili sami), bi poleg visokega plačila kazni tvegala tudi, da bi se to dejanje v njeno kartoteko vpisalo kot zločin.

Omejili so javne prevoze, vseh pa niso preklicali. So pa tudi na tem področju ukrepi poostreni, javni prevoz namreč uporabljajo predvsem osebe, ki morajo vseeno v službo. Mednje spada tudi Annina mama, ki dela v lekarni. “Moja mama gre vsak dan na delo, drugače gremo iz hiše samo, da gremo v trgovino ali sprehodimo psa, ampak vedno gre samo ena oseba.”

Zdravstveni sistem neumorno deluje, študenti medicine bodo morda predčasno prejeli diplome

Anna je študentka medicine, ki naj bi kmalu diplomirala, saj se državi sedaj zelo mudi, da bi bili novi zdravniki čim prej na delu. Trenutno se udeležuje predavanj na razdaljo kot mi, kmalu pa naj bi preko spleta opravljala tudi obvezne vaje. Zaradi kritične situacije v državi je dobila obvestilo, da bo najverjetneje čez dva meseca diplomirala kar preko spleta.

Za vse fakultete sicer drži, da bodo ob spletnih predavanjih na razdaljo opravljali tudi vaje, izpite in prejeli diplome. Predvsem zato, ker je glede na kritične razmere možno, da se bo situacija izjemno zavlekla. Za vaje je odvisno od fakultete, izpiti pa naj bi potekali s kamerami in mikrofoni na (prenosnem) računalniku. Študenti so že bili obveščeni, kako bodo potekali: na začetku boš moral s kamero in mikrofonom dokazati, da si sam in nič ne skrivaš, da to ponovno storiš pa te lahko vprašajo kadarkoli sredi izpita. O tem, kako bo izgledalo podeljevanje diplom, še ni podatkov.

koronavirus v italiji, koronavirus italija, intervju z italijanko, intervju z italijanko koronavirus, epidemija italija, italija, ukrepi, ukrepi korona, preventivni ukrepi, karantena, epidemija, emilija-romanja, italijani, trgovina, ukrepi trgovine, v italiji, študentka medicine, okužba, zdravstveni sistem, upokojeni zdravniki, nujno potrebne trgovine, razdalja en meter
Mesta postajajo vedno bolj zapuščena.

Gre za izredno situacijo kot še nikoli, ki pa se jo da preprečiti

Državljani se bojijo, da v bolnišnicah zaradi hitrega naraščanja obolelih, kmalu ne bo več prostora niti za nujne primere. Že sedaj so v drugih bolnišničnih oddelkih, ki v času krize niso nujno potrebni, naredili veliko prostora. Da bi v času stiske krepili motivacijo, izdelujejo spodbudne plakate, na balkonih pojejo in igrajo inštrumente.

V naši zahodni sosedi trenutno po celotni državi veljajo strogi ukrepi, vendar je deloma prepozno, saj se je okužba že izjemno razširila. Veliko ukrepov so sprejeli hitro, dali v izolacijo huje okužena mesta in se tako trudili omejiti okužbo. Vendar zaradi nepredvidljivo hitrega širjenja virusa to ni bilo dovolj, celotna država pa ni bila v karanteni, dokler ni bila okužba na severnem delu Italije že zelo visoka. Ker je bila to prva evropska država, ki se je množično soočala z novim virusom, se lahko od nje učimo. V Sloveniji lahko tako okužbo še zajezimo. To je popolnoma odvisno od nas in tega ali se bomo držali ukrepov, vedli odgovorno ter ostali doma.

 

Mojca KUPČIČ
Anna

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button