Okolje

26. avgust je mednarodni dan psov! Ali veš, da lahko točijo solze veselja?

Danes je mednarodni dan psov. Na ta dan, ki ga je leta 2004 predlagala ameriška aktivistka za pravice živali Colleen Paige, naj bi se spomnili, da si vsak pes na svetu zasluži dobro življenje. O psih je japonska študija pred kratkim razkrila, da lahko jočejo, ko so močno čustveno vzburjeni.

V zadnjih letih v Sloveniji beležimo porast števila registriranih psov. Leta 2020 je bilo namreč registriranih okoli 238.000 psov, leto kasneje pa okoli 7000 več. Leta 2019 je bilo v registriranih okoli 232.000 psov.

Glede na podatke registra psov je v Sloveniji prijavljenih 338 različnih pasem psov. Po podatkih Kinološke zveze Slovenije pa so med pasmami še vedno najbolj priljubljeni nemški ovčarji, sledijo pa španjeli Cavalier King Charles in borderski ovčarji. Edina slovenska avtohtona pasma psa je kraški ovčar ali kraševec.

Po podatkih revije Moj pes je bilo v zadnjih treh letih v Sloveniji najbolj priljubljeno ime za psičke Luna, za pse pa Medo.

Za lepši dan si oglej fotogalerijo nadvse prikupnih kužkov.

pes, psi, kuža, kužki
pes, psi, kuža, kužki
pes, psi, kuža, kužki
pes, psi, kuža,kužki
pes, psi, kuža, kužki

  Psi lahko jočejo od veselja

  So pa japonski raziskovalci z univerze Azabu pred kratkim ugotovili, da lahko psi jokajo, ko so zelo čustveno vznemirjeni. Ekipa pod vodstvom raziskovalca Takefumija Kikusuija je skušala ugotoviti, ali psi jočejo, ko so čustveno vznemirjeni. To so storili tako, da so izmerili količino solz v pasjih očeh s pogosto uporabljenim Schirmerjevim testom, pri katerem se pod veke namesti poseben trak.

  Za osnovno meritev so test izvedli na psih med običajnim stikom z lastnikom. Ko so se psi po petih do sedmih urah ločitve ponovno srečali z lastnikom, pa so v naslednjih petih minutah njihove oči znatno povečali proizvodnjo solz.

  “Ugotovili smo, da psi točijo solze, povezane s pozitivnimi čustvi. Prav tako pa smo odkrili, da je hormon oksitocin podlaga za povečanje solz,” je pojasnil Kikusu. Dodal je, da je bila količina solz pri psih večja, ko so se ponovno združili z lastnikom, v primerjavi z drugimi ljudmi, ki jih pes pozna.

  V prihodnjih študijah želijo raziskovalci preveriti, ali psi ob srečanju z drugimi pasjimi prijatelji prav tako proizvajajo solze. Odprto pa ostaja vprašanje, ali psi jokajo tudi ob negativnih čustvih.

  STA
  Unsplash

  Sorodni članki

  Back to top button