Tehnologija

VIAR iz Celja sodeluje tudi z Microsoftom in Disneyem

Mlada ekipa iz Celja je razvila orodje, s katerim podjetja izboljšujejo prenos znanj, s tem pa tudi kakovost izdelkov in zadovoljstvo delavcev. Na seznamu kupcev podjetja VIAR, ki ima danes pisarni v Celju in Seattlu, so tudi Disney, Volvo, Bosch, Microsoft, Renault in Samsung.

Dobri dve leti po prejemu nagrade Slovenski start:up leta 2017 se je mlado visokotehnološko podjetje VIAR znašlo v osrčju digitalizacije slovenske industrije. Zagnana ekipa je na trg virtualne resničnosti vstopila z lastno rešitvijo za vizualizacijo nepremičnin, kartonastimi očali Viarbox in platformo Viar360.

REWO omogoča, da podjetja s pomočjo virtualne resničnosti uspešno zajemajo, ohranjajo in vizualno prenašajo znanje na svoje zaposlene. In to tudi do 12-krat hitreje kot so to počeli še pred kratkim!

Eminentni kupci prvih rešitev

VIAR so pred štirimi leti ustanovili Jernej Mirt, Blaž Zafošnik in Marko Munda. Njihova prva rešitev je bila programska oprema, ki je arhitektom omogočala, da so se njihove stranke sprehodile po načrtih oz. svojem stanovanju, še preden je bilo zgrajeno. Nadaljevali so s kartonastimi očali za virtualno resničnost Viarbox.

Leta 2016 pa so zagnali razvoj platforme Viar360. Viar360 omogoča izdelavo vsebin oz. izkušenj v virtualni resničnosti na podlagi 360 stopinjskih posnetkov. Kot nekakšen “powerpoint za VR”, ki se lahko uporablja brez kakršnegakoli predznanja, se je platforma odlično prijela v ZDA. V ZDA so hitro pričeli sodelovati z nekaterimi njihovimi največjimi univerzami. Med drugim sodelujejo s Stanford University, North Carolina State University in Ohio State University.

Težave v industriji kot povod za razvoj REWO

Spomladi 2018 so na trg lansirali REWO – platformo za digitalizacijo znanja, ki drastično izboljša in pohitri procese zajemanja, vizualizacije in prenosa znanj v proizvodnih podjetjih. Virtualni mentor REWO uporabljajo različna podjetja, od majhnih hitro rastočih, srednjih do veliki proizvodnih podjetij, kot Elan, Gorenje, Odelo, Cablex, Domel, Hella, Kolektor, A1, Agromehanika, Adria Tehnika in drugi.

VIAR, REWO, Ozaveščanje, Viar360, Viarbox, Celje, startup, Start:up, Slovenia, Slovenija
Ekipa VIAR.

Po besedah številnih zadovoljnih uporabnikov se bistvo aplikacije najlažje opiše s postopkom “posnemi – enostavno in hitro izreži bistvene kadre – dodaj tekst in grafike – objavi”.

Tudi delavcem iz tujine lahko vsa znanja in navodila prek platforme REWO posredujejo bistveno hitreje ter bolj razumljivo. S platformo REWO lahko zagotovijo lažje razumevanje dela, izboljšujejo kakovost izdelkov, lažje vpeljujejo nove in imajo manj zapletov pri dokumentaciji.

Z nagrado odprli številna vrata, ki bi sicer ostala zaprta

Slovenska industrija je VIAR podjetje sprejela kot zaupanja vrednega partnerja, k čemur je močno pripomogla tudi nagrada za Slovenski start:up leta iz 2017. “Industrijska podjetja namreč delujejo zelo preudarno in so zelo pozorna, s kom sodelujejo. Če imajo na voljo neko startup podjetje ali uveljavljenega obstoječega igralca na trgu, se v večini primerov odločijo za slednjega. Tako da nam je ta nagrada dejansko odprla marsikatera vrata, ki bi sicer ostala zaprta,” pojasnjuje direktor VIAR-ja Jernej Mirt.

Ozaveščanje in izobraževanje o priložnostih v Industriji 4.0

Ekipa VIAR bo v prihodnosti nadaljevala z digitalizacijo zajema in prenosa znanj v slovenskih proizvodnih podjetjih. V letu 2020 se bodo osredotočili predvsem na DACH regijo in se prek svoje podružnice v Seattlu še naprej aktivno posvečali tudi ameriškemu trgu. Svoje napore pa usmerjajo tudi v ozaveščanje in promocijo vseh priložnosti, ki jih slovenski industriji prinaša megatrend digitalizacije oz. industrije 4.0.

 

 Start:up Slovenija
VIAR

Sorodni članki

Back to top button