BivanjeIzobraževanjePotovanjeŠtipendije

Novo vlado čaka reševanje stanovanjske problematike in štipendijske politike

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) in Dijaški organizaciji Slovenije (DOS) od nove vlade pričakujejo jasne načrte za reševanje stanovanjske problematike mladih, spodbujanja mobilnosti in naslavljanja sprememb štipendijske politike. Hkrati pričakujejo, da bodo mladi tudi ena od ključnih prioritet nove koalicijske pogodbe.

Potrebujemo dostopna, neprofitna stanovanja in večje število postelj v ŠD

24. aprila bodo namreč potekale volitve novega sklica državnega zbora, ki bo imenoval prihodnjo vlado. Ob tej priložnosti je STA povprašala deležnike z različnih področij, kakšna so njihova pričakovanja od nove vlade.

Tako v ŠOS kot DOS med ključnimi izzivi, s katerimi se bo morala spopasti prihodnja vlada, navajajo reševanje stanovanjske problematike z zagotavljanjem dostopnih, neprofitnih stanovanj, ne zgolj v Ljubljani, ampak tudi drugod po Sloveniji. Hkrati predsednika ŠOS in DOS, Marike Grubar in Simon Trussevich, opozarjata tudi na pomanjkanje postelj v študentskih domovih. Po besedah Grubarjeve je to ena izmed “zimzelenih tematik”, ki je v zadnjih letih pozabljena, čeprav se ve, da težave obstajajo in bi se moral reševati na sistemski ravni.

Nujne bodo tudi spremembe štipendijske politike. Trussevich ob tem pojasnjuje, da so štipendije prenizke, da bi prejemniki z njimi lahko pokrili osnovne življenjske stroške, država pa ob tem nezadostno nagrajuje posameznike na podlagi izjemnih dosežkov hkrati pa ne pomaga dovolj tistim, ki so socialno ogroženi.

Med izzivi prihodnje vlade sogovornika opozarjata tudi na pomanjkljivosti javnega potniškega prometa, slabe in neredne povezave. Od prihodnje vlade tako mladi pričakujejo tudi povečanje finančnih sredstev v razvoj in obnovo železniške infrastrukture.

Mladi naj bodo prioriteta prihodnje vlade

Grubarjeva izzive vidi tudi v zagotavljanju dostopa mladih do osebnega zdravnika v času študija. Nekateri študenti imajo še posebej težave z dostopom do zdravnikov specialistov, med drugim na področju ginekologije in duševnega zdravja.

Po njenih besedah bi morali spodbuditi tudi participacijo mladih ter jim za to tudi zagotoviti ustrezno infrastrukturo. Trussevich pa navaja še nujnost preoblikovanja šolskega sistema, ki bo zagotovilo, da bo ta primerljiv z razvitimi šolskimi sistemi po vsej Evropi in bo vzpodbujal tudi raziskovalno dejavnost.

Sicer pa tako v ŠOS kot DOS pričakujejo, da bodo mladi eno izmed prioritetnih področij za prihodnjo vlado. “Pričakujemo predvsem jasen načrt, jasno časovnico reševanja težav. Ni dovolj, da te težave zgolj izpostavijo, radi bi videli, da stranke posredujejo načrt reševanja teh problematik,” poudarja Trussevich. Grubarjeva ob tem pričakuje še vključevanje posameznih ključnih deležnikov pri sprejemanju posameznih odločitev.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button