Kultura

Zgodba z zahodne strani (West Side Story) – muzikal v novi preobleki

Z oskarjem nagrajen režiser Steven Spielberg in scenarist s Pulitzerjevo nagrado, Tony Kushner, prinašata Zgodbo z zahodne strani (West Side Story). Klasično pripoved o rivalstvu in mladi ljubezni, ki se zgodi leta 1957 v New Yorku. Filmska poustvaritev vsem dobro znanega muzikala bo združila najboljše iz obeh svetov: Broadwaya in Hollywooda. Tako bomo letos decembra na velikih platnih uživali v že znani zgodbi, a z novimi koreografijami, svežimi scenami ter glasbenim presežkom.

»V vsej moji karieri, me je bilo tega filma najbolj strah. Zgodba z zahodne strani je najbolj znana odrska stvaritev,« pravi Spielberg. » …na nek način je zastrašujoče vzeti takšno mojstrovino v svoje roke in jo pokazati skozi svoje oči, skozi druga čustva, a da pri tem ne ogroziš njene integritete in dejstva, da je to najboljše glasbeno delo, kadarkoli napisano za gledališče. A verjamem, da so velike zgodbe namenjene temu, da se povedo znova in znova, s poudarkom na različne perspektive.«

Ameriški kulturni simbol

Muzikal Zgodba z zahodne strani ni samo klasika in zgodovinska Broadwayska predstava. Je ameriški kulturni simbol, ki je znana celemu svetu, vse od leta 1957, ko je bila prvič uprizorjena na Broadwayu. In vse od takrat je bila že neštetokrat uprizorjena na odrih po celem svetu.

In ko je muzikal prvič zakorakal tudi na filmska platna leta 1961, režirala sta ga Robert Wise in Jerome Robbins, je osvojil zavidljivih 10 oskarjev. In tako je postal muzikal kulturni fenomen v Ameriki in povsod po svetu.

V Broadwayu se je že nekaj časa govorilo, da si Spielberg neizmerno želi ponovno prikazati Zgodbo z zahodne strani na velikem platnu. Sam o svoji ljubezni do tega muzikala pravi: »Kot otrok sem znal čisto vse pesmi iz albuma muzikala Zgodba z zahodne strani in sem jih pel pri večerji tako dolgo, dokler ni vsem v družini zmanjkalo potrpljenja nad mano. Zdi se mi, kot da je to delo zapisano že v mojem DNA zapisu. Vsa ta leta nisem vedel natančno kako, a vedel sem, da bom nekoč nekaj ustvaril v povezavi z Zgodbo z zahodne strani.« 

Ljubezenska, družinska in politična zgodba

Zgodba v filmu Zgodba z zahodne strani je izjemno pomembna, saj ni samo ljubezenska in družinska, ampak tudi politično obarvana. Dva mlada najstnika se brezpogojno zaljubita in ko ljubezen med njima raste, raste tudi politična nestrpnost v svetu, v katerem odraščata. To je obdobje, ko rasizem in revščina stojita nasproti demokraciji in prevladuje prepričanje, da je upor edina rešitev.

Pravijo, da je ljubezen rešitev in da lahko premaga vse ter spreminja svet. Tako mislita tudi glavna protagonista zgodbe, Maria in Tony. Mislita, da bosta premagala celoten svet in vse težave, ki jima pridejo na pot. A vmes je še družina, ki tej ljubezni nasprotuje.Bo ljubezen res premagala vse? Prepričajte se v novi preobleki vsem dobro znanega muzikala Zgodba z zahodne strani, ki vas čaka v kinematografih v distribuciji Blitz Slovenija od četrtka, 9. decembra naprej.

Blitz Slovenija
Blitz Slovenija

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button