Kultura

V Mariboru razstavljena dela slepih in slabovidnih slikarjev in fotografov

Pokrajinski muzej Maribor je v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije postavil razstavo slik in fotografij, ki so delo 19 slepih in slabovidnih avtoric in avtorjev iz različnih slovenskih krajev. Pod naslovom Onstran svetlobe so razobešena v razstavišču Kino Partizan od danes do 24. decembra.

Z razstavo ne obeležujejo samo stoletnice društvenega samoorganiziranja slepih v Sloveniji, ampak želijo z njo tudi omogočiti videčim boljše razumevanje potreb slepih in slabovidnih sodržavljank in sodržavljanov.

“Z naslovom Onstran svetlobe smo želeli povedati, da na drugi strani svetlobe – torej pri slepih in slabovidnih – ni samo tema; na oni strani svetlobe so tudi sence, nekatere temnejše, spet druge svetlejše,” je za STA pojasnil Drago Oman iz Pokrajinskega muzeja Maribor.

Svoja dela razstavljajo Rezka Arnuš, Evgen Bavčar, Luka Campolunghi, Sara Bukovec, Branko Čeak, Sonja Jež, Jožef Jošt, Milka Jug, Jana Kus, Rosana Lorbek, Darinka Lozinšek, Andrej Palčec, Mirela Prezelj, Helena Senica, Tinka Šetina, Ana Šter, Meri Tišler, Slavica Zdolšek in Natalija Žitnik Metaj.

“Pri izboru sodelujočih avtorjev na razstavi smo sledili prvenstveno dvema kriterijema: zajeti čim širši slovenski prostor ter predstaviti slikarska in fotografska dela. Zaradi prostorske omejenosti razstavišča je bilo tudi omejeno število sodelujočih,” je še povedal Oman.

Na razstavi je slepim in slabovidnim na voljo razstavni katalog v brajici, videčim pa katalog s predstavitvami avtorjev. Ob tem v muzeju izpostavljajo, da so med slepimi in slabovidnimi slikarji, pesniki, pisatelji, glasbeniki, igralci, pevci, fotografi. “Svojo ustvarjalnost (tudi nagrajevano v konkurenci z videčimi) predstavljajo po Sloveniji in svetu,” so sporočili.

Razstava zaradi veljavnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa trenutno ni dostopna za obiskovalce. Pokrajinski muzej Maribor je zato pripravil vzporedno virtualno razstavo, do katere je možno dostopati na njihovi spletni strani www.museum-mb.si/onstran-svetlobe/.

Z razstavo obeležujejo stoletnico ustanovitve Podpornega društva slepih. Tega sta 7. novembra 1920 v Ljubljani kot prvo slovensko invalidsko društvo ustanovila Franc Dolinar in Alojzij Levstek. Glavni namen društva je bilo zbiranje denarja za pomoč revnim slepim. Ti so bili tedaj odvisni zgolj od svojcev in znancev.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button