Kultura

Da Vinci je ustvarjal z obema rokama

Raziskovalci skozi analizo Da Vincijevih del do zanimive ugotovitve

Raziskovalci Galerije Uffizi so dokazali, da je italijanski renesančni genij Leonardo da Vinci lahko z obema rokama pisal, risal in slikal. Do ugotovitve so raziskovalci prišli s podrobno analizo njegovega zgodnjega dela, preprosto poimenovanega Pokrajina.

Raziskovalci so do ugotovitve prišli z analizo Da Vincijevega dela iz leta 1473.

Risbo Pokrajina je da Vinci ustvaril, ko mu je bilo zgolj 21 let. Na njej so narisani reka Arno, ki teče skozi Firence, z gradom Montelupo v ozadju. Na njej sta še dva napisa. Prvi je na prednji strani risbe in je napisan nazaj. Drugi na hrbtišču pa je bil napisan od leve proti desni.

Raziskovalci so dokazali, da je avtor obeh zapisov da Vinci, ki je z levico ustvaril »zrcalni zapis« na prednji strani dela. Z desnico pa zapis na hrbtišču, so sporočili iz Galerije Uffizi.

Umetnostna zgodovinarka Cecilia Frosinini je dodala, da je bil Leonardo rojen kot levičar. Aa so ga že v otroštvu »prevzgajali« k uporabi desnice. Dodala je, da je iz zapisov jasno, da je da Vinci pisanje in ustvarjanje z desnico dobro obvladal.

Po zaključku preiskave so risbo vrnili v umetnikovo rojstno mesto Vinci, kjer bo na ogled v sklopu razstave ob letošnji 500-letnici njegove smrti.

Italijanski slikar, kipar, arhitekt, inženir in izumitelj Leonardo da Vinci (1452-1519) se je rodil v Vinciju v Toskani kot nezakonski sin florentinskega notarja Piera da Vincija. Šolal se je pri Verocchiu.

Bil je ustvarjalni genij in glavni predstavnik renesančnega univerzalnega človeka, ki združuje umetnost in znanost. Po načelu znati opazovati je preučevanje narave in eksperiment utemeljil kot izhodišče umetniškega in znanstvenega dela ter s tem pomembno vplival na duhovni razvoj zahodnega sveta v novem veku.

 

 STA
 Leonardo da Vinci [Public domain], via Wikimedia Commons

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button