Izobraževanje

Premagaj strah pred nastopanjem in predstavitvami

Tresoč glas, potne dlani in občutek prazne glave se pogosto pojavijo s tremo, ki jo imamo, preden moramo stopiti pred ljudi in pred njimi govoriti.

Popolnoma normalno je, da nas je pred javnim nastopanjem strah, vendar to ne sme vplivati na tvojo samozavest. Če želiš samozavest izboljšati, si preberi nekaj spodnjih nasvetov.

Nasmeh, samozavestna drža in očesni kontakt je le nekaj stvari, ki ti bo pomagalo do odlične predstavitve.

Vaja dela mojstra

Dobro se pripravi na zagovor, preuči vsebino in predstavitev dobro zvadi. Najbolj kvalitetno se lahko pripraviš na nastop z vajo predstavitve pred ogledalom – s tem boš izboljšal obrazno mimiko, geste in telesne gibe med govorjenjem.

Samozavestna drža

Če se postaviš v držo, ki izraža samozavest, ne boš samo deloval bolj samozavestno, ampak se boš tudi počutil bolj suvereno pred poslušalci. S pokončno držo pa bo tvoj glas bolj podprt in posledično čistejši in odločnejši.

Oporne točke

Med nastopom imej za pomoč le oporne točke. Ob obilici besedila lahko hitro izgubiš tok misli in s tem tremo le povečaš, branje besedila pa deluje neprofesionalno in poslušalcem odvrne pozornost od vsebine.

Izogibaj se mašilom

Zagotovo se ti je že zgodilo, da si pri predstavitvi pričel uporabljati mašila. Namesto “am”, “pač” in podobnih mašil, uporabi tišino. Sekunde tišine poslušalci ne bodo opazili, čeprav se bo tebi zdela cela večnost.

Poskušaj ohraniti enoten ritem govorjenja, saj boš tako bolj razumljiv, poslušalci pa bodo lažje ohranjali pozornost.

Ne pozabi na nasmeh

Z nasmehom boš deloval bolj toplo in blizu poslušalcem, izgledal pa boš tudi bolj sproščeno. Raziskave so pokazale, da smeh pomaga znižati nelagodje, utrip srca in pritisk.

Vzpostavi kontakt

Ne glej v zapiske, diaproekcijo ali tla, temveč vzpostavi kontakt s poslušalci. Z vzpostavitvijo očesnega stika delujemo bolj suvereno in samozavestno.

Ko bosš imel dobro pripravljeno vsebino in zbrane misli, se boš počutil bolj suvereno, kar bo znižalo tudi strah pred nastopom. Lažje boš ostal osredotočen na vsebino predstavitve in tako poslušalce prepričal s svojim nastopom.

 

 Zveza ŠKIS
 Unsplash

 

Sorodni članki

Back to top button