Izobraževanje

Že poznaš svoj najljubši študijski kotiček?

Lokacija je eden ključnih faktorjev, ki vplivajo na študijski proces. Kje si najbolj produktiven ti?

Večina se nas težko osredotoči, ko nas obkrožajo takšne in drugačne distrakcije (od televizorja, računalnika, hladilnika do postelje). Kljub temu pa ni rečeno, da bo lokacija, ki ustreza tvojemu kolegu/-ici, ustrezala tudi tebi. Čeprav ti morda ne ugaja učenje v tihem, privatnem prostoru, to še ne pomeni, da noben zunanji dejavnik nima vpliva na učinkovitost tvojega učenja in tvoje učne metode. Da bi bil čas, preživet pred knjigami, čim bolj produktiven, je potrebno najti lokacijo, brez motečih dejavnikov, in ki ti dopušča, da se skoncentriraš.

Spodaj si preberi nekaj splošnih smernic, ki ti bodo pomagale izbrati najugodnejšo študijski kotiček zate.

Ustvari rutino

Študijski kotiček

Razvij rutino in študiraj na istem mestu ob istem času vse dni, ki jih nameravaš porabiti za učenje. Verjetno se sliši monotono, a je koristno vzpostaviti študijsko rutino. Le pomisli, kako zlahka takšne in drugačne razvade preidejo v navade, ki nam postanejo rutinske. Zakaj pa ne bi bila tvoja rutina ta semester učenje?

Poišči udobno lokacijo

Študijski kotiček

Študiranje pozno v noč v neudobnem okolju je kontraproduktivno. Prav zaradi tega je pomembno, da ti je med učenjem udobno. Že manjše fizično nelagodje, ki je posledica nepravilne drže ali neudobnega sedeža, lahko sčasoma privede do resnejših problemov (bolečin v vratu, hrbtenici itd.). Zelo pomembno je tudi, da poskrbiš za primerno svetlobo (če gre za naravno svetlobo še toliko boljše).

Oceni svoje študijske preference

Študijski kotiček

Vsak od nas ima svoj stil in metode učenja ter študijske preference. Posledično moraš najprej ugotoviti, kakšen stil učenja ti je najbolj pisan na kožo. Šele zatem lahko izbereš zase najprimernejšo lokacijo. Hkrati moraš vedeti tudi, kateri so tisti dejavniki, ki so zate najbolj moteči. Po tem, ko izbereš svoje študijsko okolje, oceni, ali so tvoje študijske ure produktivne. V nasprotnem primeru lokacijo zamenjaj.

Določi si svoja pravila in jih upoštevaj

Študijski kotiček

Če so tvoje ure učenja neproduktivne, ali pa se boriš s pomanjkanjem motivacije, si določi svoja pravila študiranja. Splošno pravilo, ki ustreza veliko študentom, je recimo določitev časovnih okvirjev učenja in periodičnih odmorov. Praktično gre za sistem »nagrajevanja«, ki je tudi spodbudna motivacija: ko predelaš do konca dotično poglavje, se nagradiš s pavzo. Ker je v dvoje vse lepše in lažje, predstavi svoja pravila še prijatelju/-ici in jim sledita skupaj.

Kako uspešno prestati še zadnji sprint pred izpitom? Naj bosta telo in um osredotočena – ne dovoli, da te na poti karkoli zmoti. Sodeluj v nagradni igri in se poteguj za mesečno zalogo Red Bull-a.

 

Tjaša GEČ / Red Bull
Pexels

Sorodni članki

Back to top button