Življenjski slog

Postani boljši nakupovalec

8 stvari, ki jih nikoli ni treba kupiti

Oglasna sporočila, popusti in odlična promocija nas vedno znova prepričajo, da kupimo stvari, ki jih ne potrebujemo ali pa bi jih lahko nadomestili z denarnici in okolju prijaznimi alternativami.

Se ti kdaj zgodi, da kupiš nekaj, kar uporabiš enkrat, nato pa stvar prelagaš iz enega mesta na drugo? Da postaneš dober nakupovalec potrebuješ voljo, s katero premagaš nujo po nakupu in nekaj kreativnosti, da nadomestiš izdelke iz trgovine. Nekaj izdelkov in storitev, ki ti jih nikoli več ne bo treba kupiti, če boš iznajdljiv in varčen, lahko najdeš spodaj.

1. Letna članarina za fitnesVadba v fitnesu

| Če si fitnes entuziast, lahko to točko preskočiš, če pa najbližji fitnes obiščeš le prvega januarja, pa beri naprej. Namesto letne članarine poskusi najti brezplačne delavnice, ki jih za študente organizirajo študentski klubi, sveti in organizacije (npr. pred kratkim je potekal Brezplačni maraton vadbe. Lahko pa pričneš telovaditi doma in v formi ostaneš s pomočjo Youtuba. 

2. Umetna čistila
Čistila

| Čistila so draga, zato lahko veliko prihraniš, če jih pripraviš sam. Zamašen odtok lahko očistiš s sodo bikarbono, kisom in vročo vodo, to kombinacijo pa lahko uporabiš tudi za čiščenje drugih površin. 

3. Voda v plastenki
Voda iz pipe

| Ne pusti se prepričati dodanim vrednostim in povečanim elektrolitom, ki bi jih naj vsebovala voda iz plastenke. V Sloveniji je kakovost vode iz pipe na visokem nivoju, zato si omisli steklenico za vodo in jo sproti polni na pipi.

4. Poletni pripomočki
Uživanje v bazenu

| Socialna omrežja so poleti polna vodne zabave, fotografij ljudi na flamingih in labodih ter dragih koktejlov. Naj te fotka napihnjenega flaminga ne prepriča v mnogo predrag nakup, ta denar raje uporabi za umirjene počitnice, kjer se boš resnično spočil.

5. Provizija na bankomatu
Bankomat

| Denar dviguj le na bankomatih tvoje banke, saj lahko na drugih plačaš provizijo, s pomočjo katere banke ustvarjajo ogromne dobičke. Nekatere banke študentom sicer zagotavljajo dvigovanje brez provizije, vendar je število dvigov na mesec lahko omejeno.

6. Zavajajoči roki uporabe
Različna hrana

| Kadar na izdelku piše »uporabno najmanj do …«, to ne pomeni, da se je živilo pokvarilo. Tako hrano lahko užiješ še čez predvideni datum, za preverjanje kakovosti pa uporabi svoje čute: vonj, tip, okus. Kadar pa na izdelku piše »porabiti do …«, se tega nasveta drži, saj gre za izdelke, ki se radi hitro pokvarijo.

7. Maska za obraz
Lepotna maska

| Za različne maske in pilinge za obraz lahko odšteješ vse tja do 100 evrov ali več, medtem ko uporabno in učinkovito masko brez težav pripraviš kar doma. Sestavine kot so med, jogurt, limona, sol in jabolčni kis lahko najdeš v kuhinji, za kar ti bosta veseli tako denarnica, kot tvoja koža.

8. Ovojni papir
Zavita pošiljka

| Z malo ustvarjalnosti lahko darila zaviješ brez ovojnega papirja. Ozri se naokrog in uporabi papirnato vrečko, odslužen časopis ali pa iztrgaj nekaj listov iz starega zvezka. Zgrešiti ne moreš niti z blagom, ki si ga zavrgel zaradi lukenj.

     

     DOSTOP.si / UK
     splet (vir)

    Sorodni članki

    Back to top button