Priložnosti

Odprte so prijave v gledališko šolo Društva IndiJanez teater magdalena

V okviru interaktivne gledališka šola teatra magdalena se udeleženci učijo in ustvarjajo pod taktirko referenčnih strokovnjakov, ki delujejo na področju uprizoritvenih umetnosti. Vsebine temeljijo na aktivnem raziskovanju različnih medijev, izraznih sredstev, tem in drugih komponent s strani sodelujočih, pokrivajo pa področja gledališča, filma in lutk. 

Posamezni predmeti so v sodelovanju z izkušenimi mentorji zamišljeni kot večplastni kreativni procesi, zgrajeni na različnih perspektivah, tehnikah in izrazih. Udeleženci z njihovim spoznavanjem praktičnim apliciranjem pridobivajo dragocene izkušnje v določenem mediju. V osnovi je teater magdalena oblikovan kot novi poligon raziskovanja umetnosti in sebe – bodisi za osebni razvoj sodelujočih bodisi kot priprava za profesionalno udejstvovanje ali kariero – obenem pa služi kot prostor za mlade ustvarjalce.

Vsak predmet v ospredje postavlja svoj izraz, medij ali osrednji element, na primer govor, gib, film ali lutkarstvo; gre torej tudi za svojevrsten eksperiment, v sklopu katerega bodo udeleženci ugotavljali, kako poudarjanje določenih aspektov vpliva na igro in ustvarjanje. Na širši ravni pa je rezultat programa predvsem cikel dinamičnih originalnih vsebin, ki s svojo vsestranskostjo odražajo diverziteto udeležencev in kulturno-umetniškega prostora, v katerem nastajajo.

Prijave za gledališko šolo teater magdalena sprejemajo na elektronskem naslovu pr@indijanez.si. Število mest je omejeno. Za več informacij je na voljo telefonska številka 031 850 500. Za sodelovanje predvidevamo simbolično šolnino, ki bo odvisna od števila prijav oziroma bo po potrebi določena na podlagi individualnega dogovora.

Program

6. – 20. september 2022 (torki in petki): Tehnika govora (mentorica Zala Reich)

V okviru predmeta se bodo udeleženci intenzivneje posvetili ponovnemu odkrivanju dihanja, dihalnih poti in telesnosti diha. S pomočjo različnih vaj bodo krepili občutek za glas, postavitev diha, obvladovanje prostora z glasom ipd. Pri tem bodo sledili ponovnemu iskanju svojega naravnega glasu ob pomoči različnih dihalnih tehnik.

22. – 26. september 2022 (vsak dan): Umetniški performans (mentorica Nina Šulin)

Performans je katera koli situacija, v kateri je performerjevo telo v času in prostoru postavljeno v razmerje med performerjem in občinstvom. Je umetniška oblika, pri kateri je sporočilo preneseno preko režirane, vendar ne v celoti predvidljive zgradbe dogodka, v katerem sodeluje ali »igra« umetnik sam.

27. september – 28. oktober 2022 (torki in petki): Pristno izražanje čustev (mentor Iztok Bevk)

Predmet je zastavljen tako, da udeleženci raziskujejo, spoznavajo in razvijajo potencial na področju izražanja lastnih čustev, se zavedajo omejujočih predsodkov ter v interakciji s soustvarjalci in gledalci ustvarjajo iskren, samosvoj izraz odnosa do sebe in sveta.

5. – 6. november 2022 (sobota in nedelja): Filmska igra (mentor Jurij Drevenšek)

Filmska igra oziroma igra pred kamero je specifični način igre, ki je v fazi priprave pogosto identična svoji »gledališki sestri«, v sami izvedbi pa večkrat njeno popolno nasprotje.

12. – 13. november 2022 (sobota in nedelja): Gib (mentorja Natalia in Ravil Sultanov)

Program poudarja delo na udeleženčevi popolni koncentraciji na detajl ter na razumevanje, da fizična resničnost determinira notranjo resničnost telesa izvajalca in ga vodi skozi različne faze gibalne artikulacije.

21. november – 8. december 2022 (torki in četrtki): Uvod v igro(mentor Viktor Hrvatin Meglič)

Uvod v igro bo navdihujoč sprehod skozi proces, ki ga bodo udeleženci sicer spoznavali skozi ustvarjanje v sklopu ostalih predmetov. Udeleženci bodo s pomočjo mentorja obdelali osnove gledališkega izražanja, s čimer bodo spoznali osnovne tehnike dihanja, okrepili občutek za glas, se pogledali od zunaj in se poigrali z odrskim gibom.

10. – 18. december 2022 (sobota in nedelja, dva vikenda): Lutkarstvo (mentor Tin Grabnar)

Udeleženci bodo spoznali različne lutkovne tehnike, njihove zakonitosti, možnost uporabe ter načine animacije. Pri spoznavanju in ustvarjanju se bodo srečali z vsemi fazami, potrebnimi za gradnjo lika in predstave, od dramaturške razčlembe lika do animacije.

9. januar 2023 – 16. februar 2023 (ponedeljki in četrtki): Avtorsko gledališče (mentor Viktor Hrvatin Meglič)

Avtorsko gledališče je vrsta gledališča, ki ne izhaja nujno iz dramske predloge ali iz močne režijske roke; končni produkt nastane kot kolaboracija vseh sodelujočih, torej igralcev, izvajalcev, režiserjev in drugih.

Podrobnejše opise delavnic pa si lahko prebereš tukaj.

IndiJanez
IndiJanez

Sorodni članki

Back to top button