Okolje

Merkurjeva pot med Zemljo in Soncem naslednjič šele čez 13 let

Danes boš lahko na nebu spremljal dokaj redek nebesni pojav, ko bo planet Merkur potoval čez navidezno črto med Zemljo in Soncem. Ob jasnem vremenu ga bo mogoče tudi opazovati.

Pojav bo viden v osrednji Evropi, začel pa se bo ob 13.35. Ob 16.20 bo Merkur dosegel sredino Sonca, vse skupaj pa se bo končalo ob 19.04. Vse do zahoda Sonca bo Merkur mogoče videti kot črno piko na Sončevi ploskvi, vendar ne bo viden s prostim očesom.

Prehod bo možno opazovati med pol drugo in sedmo uro popoldne.

Za opazovanje sta potrebna daljnogled ali teleskop s posebnim filtrom. Pri daljnogledu lahko uporabiš tudi steklo za varjenje, številka 11 ali 12 in ga postavi pred objektiv. Profesor fizike Boris Kham svetuje, da vse skupaj projiciraš na bel papir ali steno, saj boš tako lažje opazoval njegovo potovanje.

Merkur je sicer najmanjši in Soncu najbližji planet v našem osončju. Za razliko od Zemlje Sonce obkroži le v 88 dneh. Kar 195-krat je manjši od zvezde, okoli katere kroži. Prav zaradi tega njegovega potovanja čez navidezno črto ne bo mogoče opazovati s prostim očesom ali z očali za opazovanje Sončevega mrka.

Merkurjeva pot bo zaznamovala današnji dan.

Trije naslednji prehodi Merkurja pred Soncem bodo vidni šele 13. novembra 2032, 7. novembra 2039 in 7. maja 2049, zato je danes to edinstvena priložnost.

 

 STA
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button