KulskoŽivljenjski slog

Suhi januar ali mesec brez alkohola

5 stvari, ki se bodo izboljšale, če se za en mesec odpoveš alkoholu.

Novo leto je čas za nove navade in zaobljube, s katerimi želimo spremeniti rutino. Če si prejšnje leto zapadel v rutino prekomernega pitja alkohola, je čas da preizkusiš suhi januar.

Poleg tradicionalnih novoletnih zaobljub, ki vsebujejo hujšanje, opustitev kajenja in sladkarij, se v zadnjem času vedno več ljudi odloča za Dry January oz. suhi januar. Pravila te zaobljube pravijo, da moraš v januarju popolnoma opustiti alkohol in popivanje. Po vseh decembrskih praznovanjih se zdi, da bo suhi januar naporna odločitev. Zagotovo bo všeč tvojemu telesu, nekaj več prepričevanja pa boš potreboval za svoje prijatelje. Mesec boš lažje preživel, če jih kar povabiš, da se ti pridružijo pri zaobljubi.

Za 30 dni iz svojega vsakdana izloči alkohol in svojemu telesu privošči počitek.

V tem času je pomembno tudi, da si zastaviš pomembno vprašanje: kako močno pitje alkohola vpliva na moje življenje? Odgovor boš našel tako, da dobro pregledaš svoje navade in ugotoviš, kako nanje vpliva alkohol.

 

1. Ali v času suhega januarja spim bolje?

Poleg tega, da nočno popivanje vpliva na tvoje spalne navade, alkohol vpliva tudi na kakovost spanca. Res je, da boš zaradi njega lažje zaspal, vendar bo spanec slabši in manj kakovosten. Tvoje telo namreč ne bo počivalo kot to počne, kadar zaspiš trezen, saj bo moralo odstraniti ves alkohol, ki si ga popil. V času suhega januarja boš že po petih dnevih spal bolje.

 

 

2. Se bolje prehranjujem?

Alkohol vsebuje veliko praznih kalorij, ki le še povečajo tvojo željo po prigrizkih in hitri prehrani. Le pomisli na vse kebabe in hamburgerje, ki si jih pojedel po koncu še ene prekrokane noči.

 

3. Ali tudi varčujem?

Na koncu meseca boš ugotovil, da si privarčeval več, kot ponavadi. Ali pa da si lahko končno kupil tisto jakno, ki jo že nujno potrebuješ, a zanjo nikoli nisi imel denarja. Alkohol zagotovo ni poceni.

Suhi januar boš lažje preživel, če prepričaš prijatelje, da se ti pridružijo.

 

4. Ali se redkeje prebudim zmačkan?

V času suhega januarja zmačkanih juter ne bi smel imeti, saj ne piješ alkohola. To število pa je najverjetneje veliko nižje, kot v drugih mesecih, kajne?

 

5. Ali bolj uživam življenje?

Tvoji večeri bodo brez piva po predavanjih ali prekrokanega študentskega torka zagotovo drugačni. Imel boš več časa, da storiš kaj zase, se začneš učiti prej ali pa popraviš svoje spalne navade. Ključnega pomena je, da ugotoviš, ali ti tak način preživljanja večerov ustreza ali ne. Si srečen in zadovoljen?

Pomembno je, da se vprašaš, ali se zadovoljen tudi, ko ne piješ.

Če ne piješ pogosto, najverjetneje ne boš opazil drastičnih sprememb. Če pa se boš v času suhega januarja počutil odlično in bolje kot takrat, ko piješ, pa si v prejšnjem letu popil preveč. Ob koncu meseca zberi rezultate in se odloči, koliko alkohola želiš v svojem življenju. Ni ga treba popolnoma izločiti, zavedaj se le, da lahko ima velik vpliv na tvoj vsakdan.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Back to top button