Prehrana

Sadje, ki skriva visoke vsebnosti sladkorja

Čeprav od nekdaj velja "eno jabolko na dan odžene zdravnika stran" pa sadja vseeno ne smemo brezmejno uživati. Poglejmo si vrste sadja, ki vsebujejo neverjetno visoko vsebnost sladkorja.

Nobenega dvoma ni, da sta sadje in zelenjava zdrava, vsekakor pa se tudi pri tem najbolj obrestuje načelo zmernosti. Po priporočilih USDA na dan ne bi smeli pojesti več kot 12 čajnih žličk (50.4 g) dodanih sladkorjev. Te najdemo predvsem v sladkarijah in sladkih pijačah pa tudi v manj očitno sladkih živilih kot sta jogurt in kečap. Naravno pa je sladkor prisoten v nešteto drugih vrstah hrane.

Naravni sladkor na nek način ni tako škodljiv kot umetno dodan sladkor, ker je del živila, ki vsebuje tudi bolj zdrave sestavine kot so vlaknine, hranila in koristne dejavnike, ki pomagajo pri razgradnji sladkorjev.

Dve jabolki na dan zdravnika že prikličeta?

Naravno prisoten sladkor v sadju se imenuje fruktoza in je škodljiv samo, ko ga zaužijemo preveč. Sadje je seveda nujno potrebno za zdravo prehrano. Dodatna previdnost pa je potrebna pri stanjih kot sta sladkorna bolezen in zamaščena jetra. V teh primerih se sadje z visoko vsebnostjo sladkorja odsvetuje.

Četudi te ne pesti nobena od naštetih bolezni, pa je za splošno zdravje in dobro počutje koristno upoštevati, da velike količine sladkorja vsebujejo spodnje vrste sadja.

Mango

Ta tropski sadež vsebuje na porcijo (1 skodelico) okoli 23 gramov sladkorja. Prav tako tropska alternativa je papaja, ki vsebuje skoraj trikrat manj sladkorja (8.3 g). Poleg vlaknin je v papaji tudi zdrava doza probiotičnih encimov.

banana, zdrava prehrana, dobro počutje, ananas, mango, grozdje
Naj te krasna zlata barva ne premami preveč – ena skodelica manga vsebuje kar 23 gramov sladkorja.

Banane

Četrta najbolj prodajana vrsta sadja na svetu so priročno “pakirane” in prijetno kremaste banane. Medtem ko vsebujejo nizke vsebnosti maščob in soli, povprečna banana vsebuje 27.5 gramov sladkorja. Za uporabo v sadnih napitkih je primerna zamenjava z avokadom. Avokado bo z 0 grami sladkorja nadomestil kremast občutek te rumene lepotičke.

Hruške

Hruške so po koncentraciji fruktoze na samem vrhu lestvice. Vsebujejo toliko fruktoze, da telo včasih vsega ne zmore niti absorbirati. To lahko povzroči prebavne motnje in bolečine v trebuhu. Upoštevaj pravilo zmernosti ali pa hruško zamenjaj za sočno jabolko, ki med drugim uravnava raven sladkorja v krvi.

Ananas

Ena skodelica ananasa vsebuje okoli 16 gramov sladkorja. Čeprav ta sadna polovica piña colade ni povsem pri vrhu lestvice, je z 9 grami sladkorja boljša izbira guava.

banana, zdrava prehrana, dobro počutje, ananas, mango, grozdjeČetudi se ananas poleti dobro prileže kot prigrizek ali del koktejla, ga uživaj zmerno.

Grozdje

Grozdje vsebuje na skodelico in pol kar 23 gramov sladkorja. Še več sladkorja vsebuje njegova suha različica – rozine. Za prigrizek si je tako boljše privoščiti borovnice, ki na enako količino vsebujejo samo 7 gramov sladkorja.

Telo je edini dom, ki je prav zares samo naš

In tako naj se skrb za tvoje dobro počutje ne konča pri hrani. Poglej si nekaj nasvetov, kako skrbeti zase v izpitnem obdobju. Če nasveti delujejo takrat, bodo delovali vedno!

 

DOSTOP.si / SV
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button