Okolje

Na Hrvaškem v Neretvi odkrili izjemno invazivno školjko potujočo trikotničarko

Na Hrvaškem so v delti reke Neretve odkrili invazivno školjko - potujočo trikotničarko, ki izvira iz Črnega morja. Domnevajo, da je ličinko školjke do Neretve prinesla ptica. Biologi opozarjajo, da lahko trikotničarka resno ogrozi ekosistem.

Sladkovodna školjka je na seznamu 100 najbolj invazivnih vrst na svetu. Biologinja z oddelka za uporabno biologijo Univerze v Dubrovniku Ana Bratoš Cetinić je za hrvaško radiotelevizijo HRT opozorila, da se ta školjka zelo hitro širi in lahko povzroči velike motnje v ekosistemu. Habitate spreminja tako, da zavzema prostor drugih vrst in jih prerašča.

V novem okolju lahko školjke v kratkem času postanejo zelo številne. To jim omogočata izredna prilagodljivost na različne okoljske razmere in razmnoževanje s planktonsko ličinko »veliger«. Zunaj območja naravne razširjenosti tudi nimajo tekmecev za življenjski prostor, saj so edine školjke, ki se pritrjajo na trdno podlago.

Hkrati lahko tudi popolnoma preoblikujejo prehranjevalne verige. Prehranjujejo se s filtriranjem lebdečih delcev iz vode, predvsem planktonskih alg, zato na območjih, kjer se školjke zelo namnožijo, količina planktona upade, kar negativno vpliva na številne domorodne vrste. Poveča pa se število organizmov, ki živijo na jezerskem dnu, saj je zaradi večje količine iztrebkov školjk zanje na voljo več hrane.

Petar Crnčan iz zagrebškega naravoslovnega muzeja, ki se ukvarja s preučevanem mehkužcev, je dejal, da bodo morali v delti Neretve še raziskati, na kako veliki površini se školjka nahaja in kakšen bo trend njenega širjenja v prihodnje. Seznam invazivnih vrst na območju Neretve se po njegovih besedah povečuje. Modri rak se že leta giblje v morskem habitatu, rečne rokave pa je zavzel raznolistni rmanec.

V Sloveniji je prisotna v Dravi

Potujočo trikotničarko zlahka prepoznamo po izrazito trikotno oblikovani lupini. Po njej so prečno razporejene bolj ali manj izrazite temne proge, po katerih je školjka dobila tudi vzdevek – zebrasta školjka. Odrasle školjke merijo od 0,6 do 4,5 centimetra. V vodi lebdeče planktonske ličinke so tako drobne, da jih s prostim očesom ne vidimo. Težko opazimo tudi iz ličink preobražene mlade školjke (od 1 do 3 milimetre), ki se že pritrjajo na podlago.

V Sloveniji je potujoča trikotničarka že dobro desetletje prisotna v porečju Drave. Leta 2010 so jo potapljači opazili tudi v Blejskem jezeru, kjer se poleti odvijajo številne rekreativne dejavnosti. Brez izvajanja ukrepov za preprečitev širjenja školjke obstaja velika nevarnost, da bi jo zanesli v bližnje Bohinjsko jezero.

STA, ARSO
GOV.si

Sorodni članki

Back to top button