Okolje

Kako privarčevati, hkrati pa narediti veliko uslugo okolju?

Še pred dvema mesecema si nismo znali predstavljati, da se kljub lepemu vremenu ne bomo mogli družiti in zabavati na način, ki smo ga bili vajeni. Medtem ko smo bili zaprti doma, smo opazili okoljske spremembe. Zaradi omejitve gospodarstva se je je izboljšalo stanje v okolju. Lahko bi rekli, da nam je narava dala popravni izpit, ki ga je potrebno izkoristiti.

Obstaja veliko različnih načinov, kako zmanjšati količino porabljene energije v vašem stanovanju. Od preproste spremembe v našem vedenju, do veliko obsežnejših izboljšav samega doma. Najbolj pogosta motiva za zmanjševanje energije sta prihranek denarja in obvarovanje okolja. Tako vam predstavljam nekaj najbolj pogostih in učinkovitih alternativ, s katerimi lahko privarčujete z energijo v vašem domu in povečate udobje bivanja.

Prilagodite vsakodneven odnos

Za zmanjševanje energije v vašem domu ni potrebno, da kupujete energijsko učinkovite izdelke. Dovolj je že samo to, da malo razmislite in spremenite svoje vedenje. Varčevanje z energijo je zelo enostavno. Začnete lahko s tem, da izklapljate luči in naprave, kadar jih ne potrebujete. Perilo pa lahko obesite na svež zrak, namesto da ga daste v sušilni stroj. Prav tako ne bi nikomur škodilo, če bi kdaj posodo umil na roke.

Zmanjšajte stroške ogrevanja vode

Ogrevanje vode največ prispeva k skupni porabi energije. Če ne želite zapravljati denarja s kupovanjem energetsko učinkovitega grelnika, lahko preprosto zmanjšate stroške ogrevanja vode tako, da porabite manj vroče vode, izklopite termostat na grelniku ali pa grelnik izolirate.

Zamenjajte žarnice

privarčevati, energije, vode, žarnice

Halogene žarnice, kompaktne fluorescentne luči (CFL) in diodne žarnice (LED) porabljajo 20–80 % manj električne energije. Časovno pa lahko delujejo oz. svetijo kar 3–25 krat dlje kot običajne žarnice. Čeprav so energetsko učinkovite žarnice veliko dražje od običajnih, je njihova poraba energije in daljša življenjska doba velik plus v naši denarnici, saj dolgoročno stanejo veliko manj.

 

Kako pri kuhanju zmanjšamo porabo energije?

Kuhinje so izjemno “požrešne” sobe v naših domovih. S preprostimi spremembami se da privarčevati tudi tu.

  • Zamrznjene jedi čez noč pustite na sobni temperaturi ali pa jih odtajajte v hladilniku.
  • Hkrati kuhajte za več obrokov.
  • Kuhajte v varčnejših loncih.
Vrsta lonca Prihranek
Kuhanje z ekonom loncem

Kuhanje z loncem z ravnim dnom

70 % glede na navaden lonec

do 50 %

Kuhanje s pokrovko do 25 % glede na lonec brez pokrovke
Kuhanje na grelnem telesu enake velikosti kot dno lonca 16 % za vsak centimeter

Odtekanje vode

Kadar odteka voda, hkrati odteka tudi energija. Pa naj bo to tista, ki je potrebna za transport in pripravo vode do uporabnika, ali tista, ki je potrebna za segrevanje vode na želeno temperaturo. Z vodo je potrebno varčevati in zelo lahko je možno tudi privarčevati! Zato se raje prhajmo kot kopajmo v kadi, saj pri tem porabimo 3–4 krat manj vode (energije). Prav tako naj med umivanjem voda teče le takrat, ko jo potrebujemo in ne ves čas umivanja. Lahko pa vgradimo nastavke za pipe (perlatorji) za zmanjšanje porabe vode in je prihranek vode med 25–50 %.

Ne dovolite, da vam topel zrak uhaja iz stanovanja

Velikokrat je problem, da si zaradi ogrevanja delamo dodatne, nepotrebne stroške, hkrati pa porabljamo preveč energije. Velika verjetnost je, da okna slabo tesnijo. Problem rešimo s tesnilnimi trakovi, ki vam bodo stroške znižali kar za 10 %. Za lažjo predstavo si oglejte spodnji posnetek.

 

V primeru, da imate starejša okna in vam tesnilni trak ne pomaga dovolj, lahko preizkusite tudi mehurčasto folijo. Ta folija se uporablja tudi za zaščito in pakiranje lomljivih predmetov. V kolikor je nimate doma, jo lahko kupite v vseh tehničnih trgovinah. Je poceni in prav tako učinkovita rešitev za zatesnitev vaših oken.

 

Verjetno si niste znali predstavljati, da je lahko tako enostavno privarčevati z energijo. Pomembno je, da se vprašamo, v kakšnem okolju bi radi živeli, koliko nepotrebnih stroškov smo pripravljeni plačevati in kaj smo pripravljeni narediti za izboljšanje odnosa z naravo. Niso potrebne velike investicije, da spremenimo odnos, veliko bolj pomemben je miselni preskok, ki ga moramo spremeniti za boljši jutri.

 

Jure VERDNIK
Pixabay, Pexels
ikona snemalec DQPP, Jacob Wycoff

Sorodni članki

Back to top button