GlasbaNovice

[INTERVJU] Tine iz Alo!Stari o globalni štajerščini in o tem, koliko so lepi

Petkov večer je bil na Štuku znova pester. Razprodali so ga naši najljubši lokalni skejt punkerji, Alo!Stari. Pred koncertom smo spregovorili z vokalistom Tinetom Matjašičem, ki nam je zaupal svoje občutke pred domačo množico in povedal o razumevanju štajerščine izven mariborskih meja.

Pred razprodanim koncertom smo spregovorili z vokalistom trenutno verjetno največje in najbolj aktualne slovenske punk skupine Alo!Stari, Tinetom Matjašičem. Peterica Štajercev je na slovensko glasbeno sceno v zadnjih letih prinesla osvežujoč vetrič pristnega punka v še bolj pristni štajerščini. Ob tem so veseli, da so zbudili zaspano generacijo in da vedno več ljudi razume njihovo sporočilo ter sporočilo glasbene zvrsti, ki jo izvajajo.

Maribor kod oko seže

Pa sporočilo v naši ljubi mariborščini razumejo kjerkoli nastopajo? Tine pravi, da ja. “Ko čuješ Vse bi dal za toto moje mesto sredi popolnoma drugega dela Slovenije, nam to mogoče pomeni še dosti več kot samo tukaj”. In od kod toliko izvirnih štajerskih besednih zvez? Te seveda zrastejo na zelniku glasbenikov – “naša besedila so to, kar smo mi” in več kot očitno za navdih ne potrebujejo Štajerskega arga.

Alo!Stari, Tine Matjašič
Pred razprodanim koncertom smo se pogovarjali z vokalistom Tinetom.

“Veš kaj, to je zaj tak”

Kdo najraje hodi na njihove koncerte? Vsi, od petletnikov naprej. In še toliko pomembnejše vprašanje – imajo kakšne probleme z oboževalkami? Kaj pravi Tine? “Veš kaj, to je zaj tak. Mi nismo tak lepi ko kaki Joker Out, al pa kaj takega,” zato so jim tegobe mladostniškega rokenrola prihranjene, se pa z oboževalci vseh spolov z veseljem slikajo.

Potem smo rekli še kako o gostih večera, krivcu, da ima Alo!Stari svoje pivo in posebni smučarski deski, ki je čakala enega izmed obiskovalcev koncerta. Več o tem pa v prihodnjih dneh, v videu intervjuju.

Dovolj pogovarjanja, čas je bil za zabavo

Večer je otvorila mariborska skupina Last Dropout. Trojica simpatičnih lokalnih pubecov, ki je pred kratkim izdala priredbo pop klasike I Want It That Way, je poskrbela za energičen začetek večera. Z njimi smo primli pesti v roke in uživali v številu spevnih skladb, ki so že dišale po Božiču.

Last Dropout, Štuk, koncert
Barvitost nastopa Last Dropout so prekosile samo njihove oprave.

Aaaaalo Stari!

Sledil je veliki finale večera – nastop težko pričakovanih Alo!Stari. Da so fantje na domačem terenu nenormalno priljubljeni, je bilo jasno po razprodani dvorani, o tem pa je pričalo tudi električno ozračje v dvorani.

Dobro poznane hite, kot sta Nea vem kam in Vse bi dal, so popestrili Smetnaki, letošnji zmagovalci Šourocka, kot gost pa je nastopil tudi Emkej, s katerim so Alo!Stari pred kratkim izdali pesem Nea guši. Vse, kar je bilo servirano, je bilo sprejeto z odobravanjem, vključno z novo pesmijo, ki je bila v Mariboru slišana prvič.

Alo!Stari, koncert, Štuk | Koncert ni minil brez mosh pita.
Alo!Stari, koncert, Štuk, Emkej | Eden izmed gostov večera je bil Emkej …
Alo!Stari, koncert, Štuk | … prišel pa je tudi znan dinozaver skupine.

  In četudi je Tine pred koncertom v šali povedal, da bo mariborska publika (po spektakularnem občinstvu izpred dveh tednov v Kinu Šiška) imela težko delo, verjetno ni dvoma o tem, da je bil večer spektakularen. Crowd surfing, mosh pitanje in vse klasične komponente konkretnega punk koncerta. Ker naši pubeci pač znajo.

  Sara VOCOVNIK
  Patrik KOCIPER

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button