Šport

Danes se začenja svetovno prvenstvo v košarki – Slovenija nastopa jutri

Danes se bo na Japonskem, Filipinih ter v Indoneziji začelo 19. svetovno prvenstvo v košarki, ki bo trajalo od 25. avgusta do 10. septembra. Slovenska izbrana vrsta z Luko Dončićem na čelu bo uvodno tekma igrala v soboto ob 13.30 proti Venezueli.

Na svetovnem prvenstvu bo drugič v zgodovini nastopilo 32 reprezentanc, četrtič doslej pa bo svetovno prvenstvo obiskala tudi Slovenija. Prve tekme bodo igrale ekipe v skupinah A, D, H in E, s katero se bo v drugem delu na Okinavi križala skupina s Slovenijo. V soboto se bo predstavilo še preostalih 16 reprezentanc; pred tekmo Slovenije se bosta na Okinavi pomerili Japonska in Zelenortski otoki.

Slovenija doslej še ni izgubila uvodne tekme na SP

Za Slovenijo je to četrto svetovno prvenstvo po Japonski 2006, Turčiji 2010 in Španiji 2014. Doslej še ni izgubila uvodne tekme; v Saporu je začela s prepričljivo zmago proti Senegalu, v Istanbulu je visoko ugnala Tunizijo, na Kanarskih otokih pa je bila boljša od Avstralije za deset točk.

Za Slovenijo bo to 23. tekma na SP, kaj drugega kot 13. zmaga pa bi bila prava senzacija. Luka Dončić in ostali izbranci selektorja Aleksandra Sekulića sodijo med kandidate vsaj za četrtfinale, Venezuela pa je ponosna, da se je v hudi konkurenci vseameriških reprezentanc drugič zaporedoma prebila na SP.

Venezuela, s katero je Slovenija nazadnje igrala v kvalifikacijah za olimpijske igre 2021 v Kaunasu in jo premagala z 98:70, ima v svoji vrsti zgolj enega igralca, ki nastopa zunaj domovine, Michaela Carrero, člana španskega Estudiantesa. Je hkrati brez igralca, rojenega v tem stoletju, njen najvišji košarkar meri 204 centimetra (Windi Graterol), polovica ekipe pa je bila skupaj že leta 2015, ko je Venezuela dosegla največ uspeh v zgodovini z zlato medaljo na južnoameriškem prvenstvu.

Slovenija v vlogi favorita v skupini E

Slovenija bo tako kot na preostalih dveh tekmah v skupini E – v ponedeljek ob 13.30 sledi Gruzija, v sredo, 30. avgusta, ob isti uri pa Zelenortski otoki – v vlogi nespornega favorita. Tudi jutri proti Venezueli, ki je sicer naša reprezentanca ne želi podcenjevati, je Slovenija v vlogi favorita in ima v mislih le zmago.

Sicer pa je Slovenija ena izmed držav, ki ima največ reprezentantov na milijon prebivalcev. Vsako moštvo, ki tekmuje na svetovnem prvenstvu v košarki, šteje 12 članov. Na Kitajskem je razmerje med številom košarkarskih reprezentantov in številom prebivalcev najnižje: 0,01 reprezentanta na milijon prebivalcev. Ravno obrnjeno je v Črni gori in na Zelenortskih otokih: 20 reprezentantov na milijon prebivalcev vsake izmed teh dveh držav. Slovenija se z razmerjem 5,7 uvršča na 4. mesto.

STA
Facebook KZS

Sorodni članki

Back to top button