Šport

Plavanje: 7 znanstvenih razlogov, zakaj moraš letos več plavati

Plavanje je odličen kardio, ne glede na to ali plavaš žabico, hrbtno, kravl ali morda delfina. Dodobra se boš razgibal, hkrati pa ne boš obremenjeval sklepov, zato je plavanje še posebej koristno, če te že mučijo bolečine v kolenih ali gležnjih. Izkoristiš lahko javna kopališča ali pa jezera, gramoznice ali reke. Kaj še čakaš? Hitro nadeni kopalke in hop v vodo!

Odlična telovadba za celo telo

Čeprav se ti morda zdi, da največ dela opravijo roke in noge, pa boš pri plavanju ojačal tudi trebušni predel in vključil skoraj vse hrbtne mišice. Pri “suhi” vadbi bi za vse te mišične skupine potreboval vsaj 2-urni trening, plavanje pa te bo popolnoma izčrpalo že po 20 minutah.

Ne obremenjuje tvojih sklepov

Večina vadb ti ponuja le dve možnosti: veliko intenzivnost in močan pritisk na sklepe ali pa nizko intenzivnost in manj pritiska na sklepe. Plavanje ti zagotavlja oboje: v vodi si kar za 90 odstotkov lažji! Na sklepe tako deluje le 10 odstotkov tvoje normalne teže, kar drastično zmanjša možnosti za poškodbe.

plavanje
V vodi si veliko lažji, zato tvoji sklepi ne trpijo.

Astmatiki lažje zadihajo

Čeprav se na prvi pogled ne zdi tako, je plavanje idealno za ljudi, ki trpijo za astmo. Raziskava iz 2012 pravi, da imajo plavalci večjo prostornino pljuč in boljšo kontrolo nad dihanjem. Plavanje tako pomaga pri pridobivanju pljučne kapacitete in moči. Vseeno pa bodi pozoren na klorirano vodo, saj lahko ta nekoliko škodi astmi. Poskušaj najti naravno kopališče ali pa se poleti večkrat odpravi na morje.

Plavanje sprošča jezo

Manjša študija iz 1992 je ugotovila, da so bili ljudje, ki so redno plavali, manj jezni, napeti in depresivni. Nekaj let kasneje je študija na živalih pokazala, da ima plavanje podoben učinek kot antidepresivi. Dobro znano pa je, da vsaka telesna aktivnost pomaga pri boljšem počutju in plavanje ni nobena izjema.

Regulira krvni sladkor

Če trpiš za sladkorno boleznijo, ti lahko plavanje pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, v nasprotnem primeru pa znižuje možnosti zanjo. Najboljši učinek imajo intervali visokointenzivnega plavanja, ki skupaj znesejo 30 minut efektivne vadbe.

Pokuri veliko kalorij

Med plavanjem sodeluje celo telo, zato boš pokuril veliko kalorij. V 30 minutah plavanja bo oseba s 70 kilogrami pokurila približno 370 kalorij, medtem ko bi s tekom porabila okoli 220 kalorij. Ker ne obremenjuje tvojega telesa in pri plavanju ne tvegaš poškodb, lahko to počneš vsak dan in tako zelo učinkovito kuriš odvečne kalorije.

plavanje
Vadba v vodi pokuri veliko kalorij, zato brž po kopalke.

Zmanjšuje stres

Raziskave kažejo, da je tri četrtine ljudi po plavanju bolj sproščenih in pod manjšim stresom, večina pa se počuti tudi mentalno osvežene. Že kakršnakoli vadba zmanjšuje stres, vodne aktivnosti pa imajo še večji učinek na tvojo sproščenost. No, pa saj sam veš, da se je iz dopusta na morju praktično nemogoče vrniti pod stresom.

Če te obisk kopališča skrbi zaradi koronavirusa, naj te pomirimo: COVID-19 se ne prenaša z vodo, ga pa kemikalije v bazenu tako ali tako uničijo. Vseeno pa se poskušaj izogniti množici in drugim plavalcem v bazenu – ti so lahko namreč prenašalci virusa. Razdaljo do drugih kopalcev ohrani tudi med plavanjem v jezeru ali na morju, na plaži pa uporabljaj masko.

 

UJ / DOSTOP.si
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button