Šport

Supanje: Pomembni dejavniki so veter, tokovi in reke

Supanje je lahko super zabava, rekreacija in tudi resen šport, a ni nujno tako nenevarno, kot se zdi. Pripravili smo pet prispevkov, v katerih ti razložimo, na kaj je potrebno paziti. Tu je drugi ...

V prvem od petih delov smo se lotili vode in obale, v drugem pa poglejmo še zakaj biti pozoren na veter, tokove in pretok pri rekah.

Veter in tokovi

Tudi če smo le deset metrov od plaže, pa začne pihati močan veter z obale, imamo lahko težave, saj nas začne odnašati. Veter pa nas lahko preseneti kjerkoli in v katerikoli smeri. S SUP desko je seveda mogoče veslati proti vetru in valovom, v najslabšem primeru pokleknemo in zmanjšamo upor svojega telesa, a to deluje le do neke mere. Ko veter postane premočan se trudimo zaman, dokler ne omagamo. Veter vodo tudi razburka, nastanejo valovi, zato več padamo z deske in izredno hitro izgubljamo energijo.

Vsako plezanje nazaj na desko nam pobere ogromno moči, sploh če nas grabi panika. Podobno je seveda, če se znajdemo v močnih tokovih, ni nujno, da jih spremlja veter. V takšnih situacijah na nas preži več nevarnosti. Prva je seveda ta, da se ne moremo vrniti na obalo, druga je lahko ta, da nas veter ali tok nese proti neprijazni obali, lahko proti skalam ali stenam. Tretja je ta, da nam odnese desko. Tu velja še enkrat omeniti obvezno uporabo varnostne vrvice.

Če imamo desko z “leashom” privezano nase, nam ne bo ušla, če jo nimamo pa nam lahko v nekaj sekundah pobegne tako daleč, da je ne bomo več ujeli. Če nič drugega, bomo ob zajeten kupček denarja, lahko pa smo tudi v resnih škripcih, ko izmozgani in v šoku ostanemo še brez svojega edinega “plovca”, morda daleč od obale. Še posebej hitro veter odnese napihljive deske in že nekaj vozlov prepiha je lahko dovolj, da supa ne ujamemo več. Varnostna vrvica je tudi zaradi tega obvezna oprema vsakega suparja. Če ste si sup izposodili, pa vam zraven niso dali vrvice, jo zahtevajte. Če je nimajo, si desko izposodite drugje. Pozor! Pri uporabi vrvice je ena izjema. O njej v naslednji točki.

Reke z znatnim pretokom

Kadar veslamo po popolnoma mirnih rekah, to ne velja nujno, čim pa ima reka znaten pretok, moramo upoštevati vse nevarnosti, ki prežijo v njih. O divjih vodah tu ne bomo govorili, saj naj velja, da se s supom na divje in tudi le skoraj divje vode podajo le tisti, ki točno vedo kaj počnejo. A tudi, če voda ni divja, obstajajo nevarnosti. Prva je, da nam tok desko v primeru padca odnese. Težko jo bomo ujeli, lahko pa, da se reka malo nižje umiri in nas bo deska počakala tam.

“Saj je tu varnostna vrvica,” boste rekli, a čim je govora o znatnem pretoku, torej opaznem toku, je vrvica lahko nevarnost sama zase. Ujame se namreč lahko za skale, veje ali kaj drugega na dnu reke in nas potegne pod vodo. Zato je na takšnih rekah uporaba vrvice priporočljive le, če imamo takšno, ki jo lahko s telesa odpremo v trenutku. Ponavadi jih spoznamo po tem, da si jih ne pritrdimo na noge, ampak okoli pasu, da jih lažje in vedno dosežemo.

V tretjem delu se lotimo nasvetov v zvezi z gnečo na vodi in nepričakovanimi padci. Ti so lahko bolj nevarni kot izgledajo …

 

 Tomaž KOŠIR / Red Bull
 pasja1000, Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button